HAZA BELFÖLD Milliókba kerülnek majd a terrorellenes óvintézkedések

Milliókba kerülnek majd a terrorellenes óvintézkedések

828
hirdetés

KalinakRobert Kaliňák szerint több millió eurós kiadást jelentenek az ország számára azok az óvintézkedések, melyeket a fokozódó terrorveszély miatt kell megtennie az államnak. A belügyminiszter erről a szlovák közrádió Szombati párbeszédek című műsorában beszélt.

Az intézkedéscsomagot várhatóan jövő hétfőn, november 23-án terjeszti elő a miniszter, célja pedig az, hogy a jelenleginél magasabb színvonalon garantálja a polgárok biztonságát. A kiadások pontos összegét ugyan nem árulta el, csupán annyit, hogy eurómilliókról van szó. A belügyminiszter beszélt Robert Fico miniszterelnök sokat vitatott kijelentéséről is, miszerint monitorozni fogják az országban élő muszlimokat. Kaliňák erre megismételte az általa korában is elmondottakat: Szlovákia mindig is megfigyelte azokat a csoportokat, amelyeket rizikósnak ítéltek. „Mindenki, akit meg kell figyelni, azzal így teszünk és így is fogunk tenni” – szögezte le a miniszter.

A vitaműsor másik vendége a Siet vezetője, Radoslav Procházka volt. Azzal az ellenzéki politikus is egyetértett, hogy Európa biztonsági helyzete sokat romlott az elmúlt időben. Szerinte azonban az a legfontosabb, hogy az országon belül széles körű egyetértés, konszenzus legyen a biztonsági kérdéseket illetően. Ez tenné lehetővé a folyamatosságot a jelenlegi kormány és egy jövőbeli lépései között. „Minél egységesebb Szlovákia hangja, annál erősebb” – mondta Procházka. Ami a polgárok megfigyelését illeti, az ellenzéki politikus szerint a vallási alapú monitorozás helyett jóval eredményesebb lenne az állam nevében offshore-cégeken keresztül üzletelő polgárokat megfigyelni, ez a biztonságnak is jót tenne.

szd, Felvidék.ma

fotó: J.I., dunataj.sk (illusztráció)

hirdetés