Kezdőlap RÉGIÓ Miért sokasodnak a csőtöréseket jelző szerelőgödrök?

Miért sokasodnak a csőtöréseket jelző szerelőgödrök?

1086
MEGOSZTÁS

Hol itt folyik, hol ott törik…

Ruman Patrik Mgr. – nagy valószínűséggel –, amikor arra vállalkozott, hogy rendezi a városi ivó- és szennyvízgazdálkodási vállalat korábbi vezetése által elkövetett „sikeres” gazdálkodását, nem számolt azzal, hogy a cég előzőleg a vagyon „kihelyezésével” foglalkozott, s nem a már meglevő rendszer karbantartásával. Ennek következtében egyre többször kell hibaelhárításra kivonulniuk egy-egy csőtörésnél. Az alábbiakban a KOMVaK igazgatója válaszol kérdéseinkre.

* Mi okozza a váratlan gondokat? – Komárom városa alatt 150 kilométernyi csővezeték található. Némely szakasz műszaki állapota nem megfelelő, a felhasznált anyagok elhasználódása, vagy az élettartam lejárta miatt. Előre nem lehet meghatározni, hogy hol és mikor melyik cső fog meghibásodni. Csőtörések keletkezhetnek a rendszeres ütések, rázkódások következtében, amelyek hosszú távon károsíthatják a csővezeték stabilitását.
* Mennyire hat a csővezetékekre az időjárás? – Bár a vízvezetékek lefektetésekor be kell tartani a fagyhatárt, a hőmérsékletváltozások is problémát okozhatnak. Hosszan tartó fagyok, majd a felmelegedés talajmozgásokat idéz elő, amelynek következtében megváltozhat a csövekre gyakorolt nyomás. Ezért a legtöbb csőtörés főleg a téli időszak után, a melegebb napok beköszöntével jelentkezik. A csövek élettartama, az anyag kopása, a hirtelen hőmérséklet- és nyomásváltozás a leggyakoribb okozója a
hibáknak a vízvezetékeken.
* Hol és mikor illik bejelenteni a csőtörést? – Mielőbb. A KOMVaK Rt.-ben működik az állandó hibabejelentő szolgálat (hibabejelentő vonal), amelyre lehetőség van a csőtöréseket, illetve a vízellátással vagy a csatornahálózattal kapcsolatos hibákat bejelenteni. A bejelentéseket közvetlenül a mester és a sürgősségi szolgálatban lévő munkatárs kapja meg. A hiba elhárítása rögtön a földalatti vezetékek nyomvonalának kimérése után kezdődik. Sajnos a nyomvonalak meghatározásával akadnak problémák, különösen hétvégén és ünnepnapokon, amikor nem lehet információt beszerezni az egyes szolgáltatók földalatti vezetékeiről. Ezekben az esetekben nem lehet azonnal megkezdeni a hiba elhárítását. Az idegen vagyon súlyos károsodása és nagy mennyiségű szivárgó víz esetén azonban azonnal megkezdjük a hiba elhárítását, annak ellenére, hogy más vezetékek megsérülhetnek.
* Sok esetben az ivóvíz elsárgul, vagy berozsdásodik… – A hiba kiküszöbölése és az ivóvíz bizonyos szakaszokban történő leállítása, majd ismételt megengedése után a cső belső inkrusztációi (lerakódás) leszakadnak, aminek következtében zavaros víz (sárga vagy barna víz) folyhat a csapokból. A víz rozsdás színét a vas-oxid részecskék okozzák, amelyek a vízcső belső falainak korróziója során keletkeznek. Ezek a részecskék a csövek falán telepednek meg. A hálózatban történő változások (víz áramlásának növekedése), a csapokkal történő manupiláció és az elosztóhálózatok javítása vagy karbantartása következtében a vas-oxid részecskék az ivóvízbe kerülhetnek és elszínezhetik azt. A hiba elhárítása után megkezdődik a vezeték fokozatos feltöltése és átöblítése a hálózatra telepített tűzcsapokon keresztül.
* Mit tegyünk, ha idegesít bennünket az ivóvíz színe? – Ahhoz, hogy ismét tiszta és áttetsző víz folyjon a csapból, ki kell engedni a vizet egy kis ideig. Ha azonban úgy tűnik, a rozsdaszínű víz nem tisztul, vagy gyakran előfordul ez a jelenség, akkor vegye fel a kapcsolatot a városi víz- és csatornaművek munkatársaival. Hozzá kell tenni azonban, hogy az ilyen víz nem káros az egészségre. A nemkívánatos elszíneződés egy esetleges meghibásodás eredménye lehet, vagy előfordulhat nagy mennyiségű víz kiengedése esetén (pl. úszómedencék feltöltésekor, tűzcsapból történő leeresztéskor) is.
* Miért tart sokáig a szerelőgödrök betöltése? – A csőtörés utáni helyreállítási munkálatokat (utak, járdák helyreállítása) ideális körülmények között, az ásatási munkáktól számított 30 napon belül el kell végezni. Rendkívül szétázott talaj esetén időnként meg kell hosszabbítani ezt az időt, a föld pótlása és fokozatos tömörítése miatt. Csak ezután lehet lebetonozni, majd leaszfaltozni az adott útszakaszt, járdaszakaszt. Magát az aszfaltozást egy külső, bedolgozó cég végzi, ezért gyakran függünk beszállítóink kapacitásától is. Esős időszakban nem lehet betonozási, valamint aszfaltozási munkákat végezni, ezek 10° C-ig végezhetők el. Emiatt néhány helyreállítási munkálatot (őszi, téli csőtörések esetén) csak akkor tudnak elvégezni, amikor az időjárás ezt lehetővé teszi.
* Köszönjük a tájékoztatást.

 

DUNATÁJ HETILAP 43/2020

hirdetés