HAZA HÍR-MIX Miért nem jön egyelőre Ferenc pápa Szlovákiába?

Miért nem jön egyelőre Ferenc pápa Szlovákiába?

882
hirdetés

Köztudomású, hogy Ferenc pápa egyelőre nem tesz látogatást Szlovákiában. Az információk szerint Cirill és Metód júliusi ünnepére várták a katolikus Egyházfőt ide.
Miután a Szlovák Katolikus Püspöki Kar tudomást szerzett arról, hogy július 5-én valóban nem lesz itt Ferenc pápa, meghívólevelet küldött szeptember 15-ére, a Hétfájdalmú Szűz ünnepére. Az eredeti tervek szerint ugyanis idén szeptember 15-én érkezett volna Szlovákiába XVI. Benedek pápa. Akkor Benedek pápát a Szlovák Katolikus Püspöki Kar Pozsonyba, Nyitrára, Zsolnára és Eperjesre hívta volna meg a Cirill és Metód emlékév kapcsán.

Sokan – teljesen érthetetlenül – kifogásolták ezt. Annak ugyanis, hogy miért nem éppen most látogat el Ferenc pápa Szlovákiába, és egyáltalán a kelet-közép-európai országokba, több összetevője van. Egyrészt az, hogy mindössze két hónapja választották meg őt pápának, nagyon sok tennivalója van a katolikus egyház megreformálását illetően, s ezek az ügyek nagyságrendileg fontosabbak, mint egy országban tett pápai látogatás. Másrészt Kelet-Közép-Európában – és ezen belül Szlovákiában – nincs olyan stratégiai „érdekeltsége”, mint mondjuk Dél-Amerikában. Harmadrészt Ferenc pápa abban is újított elődjéhez képest, hogy egyelőre nem ő látogatja meg a hivatalokat – s ha úgy tetszik, az országokat –, hanem a pápai követek, nunciusok, vagy éppen a püspöki karok küldöttségei látogatják meg őt. Vatikáni szakemberek szerint lehetséges, hogy Ferenc pápa ezen politikája tartós lesz. S az is meghatározó része Ferenc pápa tevékenységének, hogy intenzíven szorgalmazza a vallásközi párbeszédet. Ezért is találkozott most a Vatikánban Ferenc pápa II. Tavadrosz kopt pápával, akinek személyében negyven év után először járt hivatalosan kopt pápa a Vatikánban. A látogatás azért is fontos volt, mert Ferenc pápa szerint ez a tárgyalás is közelebb vitte a katolikus és a kopt egyházat a teljes egység megteremtéséhez.

A Szentatya júliusban hagyja el először Olaszországot, akkor Brazíliába, egy ifjúsági világtalálkozóra utazik. Elméleti esély még ugyan van Szlovákiának arra, hogy szeptemberben megtörténjen a pápalátogatás, de szakértők erre kevés reményt látnak.

Tarics Péter

felvidek.ma

hirdetés
Previous articleAmy Winehouse-ról nyílik kiállítás Londonban
Next articleSme: alkoholelvonó kúrára kerülhet Slota