HAZA GAZDASÁG Mi zajlik ősztől az energiapiacon?

Mi zajlik ősztől az energiapiacon?

886
hirdetés

Mikortól várható az energiaárak csökkenése? S amit az addigi időszakra javasoltunk.

I. rész

2021. őszén az energiahordozók világpiaci ára, ezzel együtt az ára Szlovákiában is alaposan megnőtt. A II.Világháború óta eltelt közel 80 év alatt soha nem látott ütemben és mértékben. Sőt, azóta is folyamatosan nő. Ami korántsem kedvező mementó a gazdaság egészére és jövőjére nézve. Ezek után mi jöhet még? Kérdezi az átlagember.
Lássuk előbb, mekkora mértékben és milyen környezetben növekedtek meg az energiaárak. S mi okozta az árak robbanásszerű növekedését. Három fő oka volt. A két évig tartó világjárvány idején az ipar megingott, számos régióban lecsökkent a termelés. A nagy energiaigényű, főleg ázsiai ipar termelése tavaly ősszel kezdett felpörögni, ami az energiaigény rohamos növekedését, ezáltal mesterséges, átmeneti hiányát okozta az energiapiac kínálati oldalán. A másik ok az atomerőművek és a hőerőművek fokozatos bezárása Németországban, Európa legjelentősebb gazdaságában. Ezzel függ össze a harmadik ok, a műszaki szempontból elkészült Északi Áramlat 2 gázvezeték üzembe helyezése körüli bonyodalmak és késlekedés, amely így együtt komoly kínálati kapacitáscsökkenést eredményezett Németországban. Miközben az Európai Unió földgáz-fogyasztásának 43 százalékát ma az orosz Gazprom biztosítja és ennek aránya folyamatosan növekszik. Ezzel párhuzamosan a Norvégiából és Észak-Afrikából érkező földgáz mennyisége évről-évre csökken, nem is beszélve a hollandiai energiaforrásokról. Ebből következik, hogy az EU eddigi komfortjának (alacsony árak) megtartása az orosz földgáz behozatalának megnövelésével lesz biztosítható. A szállítási kapacitás megnövelésével, az Északi Áramlat 2 jövőbeni üzembe helyezésével ennek aránya felkúszhat jóval 50 % fölé. Amennyiben a pótlást nem az Egyesült Államokból hajókkal ide szállítható, jóval drágább palagázzal kívánják megoldani.
A hazai nagyüzemi árak növekedése jól szemléltethető a mi konkrét példánkon. 2020 őszén 28 másik településsel együtt közös közbeszerzésben szándékoztunk a következő két évre bebiztosítani Muzsla és további 28 község számára a földgázt és a villamos energiát, miközben mi voltunk az eljárás fő partnere. A tapasztalatunk éve óta azt igazolta, hogy közös, csoportos közbeszerzéssel sokkal jobb árakat tudtunk elérni az egyéni szerződéskötéssel szemben. 2020 novemberében a közbeszerzés eredménye a következő lett: a földgáz ára 18,- €/MWh, míg a villamos energia ára 40,30 €/MWh. Rendkívül alacsony árakat értünk el. Majd 2021. szeptemberében, az energiaárak megingása idején az eredményes pályázó, aki a földgáz szállítását nyerte el 29 település számára csődöt jelentett és kivonult a szlovákiai piacról. Szerencsére a villamos energia szolgáltatója a megkötött szerződéstől nem állt el. Kettejük közt az volt a különbség, hogy az előbbi nem tartalékolt előre, nem kötött le 2021-re és 2022-re kellő kapacitást, míg az utóbbi ezt megtette. 2021. októberében az érintett községek polgármesterei úgy döntöttünk, hogy gyorsított eljárással (2021. végéig meglegyen annak az eredménye) új közbeszerzést hirdetünk, ám csupán egy évre. Abban bízva, hogy 2022. folyamán alaposan lecsökken (ha nem is a 2020-as szintre) az energiahordozók ára. 2022. végén tehát újabb közbeszerzést hirdetünk. Nos, a földgáz ára az új közbeszerzés eredményeképpen 69,- €/MWh lett. Noha az előző ár majdnem négyszerese, a mai körülmények közepette ez mégis kedvező árnak tekinthető. Miért? 2021. őszén és még ma is a szállítói piacon kínálnak ettől jóval magasabb árakat, akár 140 – 150 €/MWh árat. A Nyitra Megyei Hivatal 2021. őszén 86,- €/MWh árat tudott elérni földgáz szállítására 2022-re a saját hatáskörébe tartozó, megyei intézmények számára.
 
Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, a Szövetség frakcióvezetője
 
kép: pixabay

 

hirdetés