Kezdőlap BELFÖLD Menyhárt leadta a petíciós íveket: „Nekünk is kijár, hogy egyenrangú polgárai legyünk...

Menyhárt leadta a petíciós íveket: „Nekünk is kijár, hogy egyenrangú polgárai legyünk az országnak”

731
MEGOSZTÁS
Menyhárt József, az MKP elnöke ma délután a parlamentben leadta az államfőjelöltségét támogató petíciós íveket. Menyhárt a petíció leadását követő sajtótájékoztatón elmondta, jelentős támogatottságot tudhat a háta mögött, az elmúlt hónapokban 26 800 támogató aláírást sikerült összegyűjtenie.
ma7.sk  foto
 
„A választási kampány során nevén akarom nevezni a szlovákiai magyarokat érintő problémákat, beszélni akarok azokról a dolgokról, amelyek fontosak közösségünk előrelépéséhez. Nemcsak a hagyományok ápolása, a kultúra és nyelvünk védelme, hanem a gazdasági kérdések, a környezetvédelem, az egészségügyi, emberi jogi és szociális kérdések tekintetében is” – adott magyarázatot Menyhárt József arra a kérdésre, hogy miért jelölteti magát a márciusi választáson. Hozzátette: az államfői tisztség az egész országot és annak minden polgárát, így a felvidéki magyarokat is érinti. Azért jelöltetem magam, mert ma nincs, aki hitelesen képviselné érdekeinket. Nekünk is kijár, hogy végre szülőföldünk állapotán és az államfő hozzánk való viszonyulásán is érzékelhető legyen: valóban egyenlő polgárai vagyunk az országnak” – fogalmazott. Menyhárt elmondta, az Ung-vidéken, Kassa-környékén, a Bodrogközben már elkezdte az államfőjelölti kampányát. Eddig hat járásban fordult meg, a következő napokban-hetekben pedig további 12 járásba látogat el. Ezeken a helyszíneken tervei szerint napi két fórumot tart majd. Az elnökválasztásra március 16-án, szombaton kerül sor, a második forduló március 30-án esedékes. Második fordulót abban az esetben tartanak, ha a választások első körében egyik jelölt sem szerzi meg az érvényes szavazatok több mint felét. A második körbe az első forduló két legsikeresebb jelöltje léphet tovább. Az elnökjelöltekről szóló javaslatokat legkésőbb 2019. január 31. éjfélig kell eljuttatni a parlamentbe.
 
Kik indulnak még? Az elnökválasztáson a Smer‑SD Maroš Šefčovičot, az ellenzéki SaS Robert Mistríket támogatja. Elindul Štefan Harabin, Vladimír Mečiar egykori fegyvertársa és Eduard Chmelár is. A Sme rodina Milan Krajniak parlamenti képviselőt indítja. A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia Zuzana Čaputovát támogatja. A jobboldali jelöltek sorát gyarapítja a kereszténydemokrata František Mikloško. A szélsőséges ĽSNS jelöltjeként a pártelnök Marian Kotleba is megméreti magát. Az államfőválasztás magyar-magyar háziversenyt is tartogat, hiszen a Most-Híd jelöltjeként elindul Bugár Béla pártelnök is.
 
ma7.sk
hirdetés