HAZA BELFÖLD Megyei választások 2013 – 20% fölött a részvétel

Megyei választások 2013 – 20% fölött a részvétel

904
hirdetés

42548 A kedvezőtlen előrejelzések ellenére mégis meghaladta a 20 százalékot a megyei választásokon való részvevők aránya. Öt megyében két hét múlva folytatódik a megyeelnökök küzdelme. (Frissítve!)
A nem hivatalos eredmények szerint országos viszonylatban a részvételi arány 20,05-os volt, Pozsony megyében 21,68%, Nagyszombat megyében 17,46%, Trencsén megyében volt a legalacsonyabb: 17,37%, Nyitra megyében 17,90%, Zsolna megyében 21,57%, a Besztercebányai megyében volt a legmagasabb: 24,59%, Eperjes megyében 22,13%, Kassa megyében pedig 17,71 százalékos volt a részvétel.

A megyeelnökök küzdelmében országos viszonylatban tarolt a Smer-SD, és három megyében már az első körben eldőlt, ki irányítja az elkövetkező négy évben a megyét:
Trencsén megyében Jaroslav Baška (Smer-SD) 53,45%-kal, Zsolna megyében Juraj Blanár (Smer-SD, SNS, Zöldek Pártja) 54, 01%-kal és Eperjes-megyében Peter Chudík (Smer-SD) 53,78%-kal verte a mezőnyt.
A fennmaradó 5 megyében a jelöltek közül senkinek sem sikerült 50 százalék feletti többséget szereznie, így ott az első két legtöbb szavazatot szerzet jelölt a két hét múlva esedékes második körben méri majd össze az erejét.
Pozsony megyében Pavol Frešo (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, MKP, SaS, OKS, Zöldek Pártja – 48,37%) és Monika Beňová (Smer-SD – 24, 11%) küzd majd meg az ispáni székért.
Nagyszombat megyében Tibor Mikuš (Smer-SD, SNS, KSS – 40,04%) és Berényi József (MKP – 18,33%) párharca várható.
Nyitra megyében pedig Milan Belicéá (Smer-SD, SNS, ASV – 46,87%) és Tomáš Galbavýé (SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd, Nova, MKP, OKS – 37,34%).
Besztercebánya megyében Vladimír Maňka (Smer-SD, KDH, MKP, SMS, ĽS, HZD, Zöldek Pártja) szerezte a legtöbb szavazatot: 49,47%-ot és meglepetésre második befutóként Marián Kotleba (ĽSNS) végzett 21,30%-kal, így ők ketten mérkőznek majd meg a megyeelnöki székért két hét múlva ebben a megyében.
Kassa megyében Zdenko Trebuľa (Smer-SD) szerezte meg a legtöbb szavazatot: 48,53%-ot, a második helyen pedig Rudolf Bauer végzett (KDS) 24,57%-kal, így ebben a megyében ők ketten mérkőznek meg majd a megyeelnöki tisztségért a 2. fordulóban.

A hivatalos eredmények november 10-én, azaz vasárnap 10.00 órakor lesznek ismertek, de a nem hivatalos eredményeket már ma késő este iközzé tették, a Statisztikai Hivatal ugyanis a www.volbysr.sk  és a www.statistics.sk  oldalain folyamatosan közzéteszi a beérkező eredményeket.
Az első nem hivatalos eredményekhez már éjjel fél tizenegy tájban hozzájuthattunk. Az említett honlapokon figyelemmel követhetjük a megyeelnök-választások eredményeit össz-szlovákiai viszonylatban és megyékre lebontva az egyes képviselők támogatottságát is.
Nyitra megyében és Nagyszombat megyében eddig zavartalanul folytak a választások, bár nem túl nagy részvétellel, többnyire a közép- és idősebb generáció tagjai jönnek csak választani. „A két délelőtti bejelentést kivéve, amelyeket azonnal kezeltünk, semmi rendkívülit nem jelentettek a körzeti választási bizottságok” – jelentette ki a Nyitrai Kerületi Választási Bizottság jegyzője, Adriana Korcová. Nyitra megye mind a 8 választó kerületében rendkívül alacsony a részvétel, „valamennyi választó kerületben a négy évvel ezelőtti választásokkal összehasonlítva a délelőtti órákban durván fele annyian vettek részt csupán ” – állapította meg Korcová. A bizottsági tagok az esős időjárással és a bajnoki jégkorongmérkőzéssel magyarázzák a választópolgárok érdektelenségét.
Nagyszombat-megyében is konfliktusok nélkül zajlottak a választások, a részvétel azonban itt sem magas. A bizottsági tagok szerint a mozgóurna iránti igény is sokkal kisebb, mint egyébként lenni szokott. Galántán és Dunaszerdahelyen sem jegyeztek fel rendkívüli eseteket vagy hiányosságokat – nyilatkozták a választási bizottsági elnökök, Miroslav Šimek és Juhos Tibor. Juhos szerint a délelőtti órákban a Csallóközben többen eljöttek szavazni, mint az várható volt.
Besztercebánya megyében és Kassa megyében is többnyire zavartalanul zajlottak eddig a választások, jelentősebb bejelentések itt sem érkeztek. Eperjes megyében a nap folyamán néhány bejelentés érkezett a választási moratórium megsértéséről, ezek azonban egyetlen esetben sem igazolódtak be.
Zsolna megyében és Trencsén megyében is zavartalanul folytak a választások, de a részvétel is alacsony volt.
Pozsony megyében sem történt semmi rendkívüli, a legtöbb körzetben itt sem érkeztek jelentősebb bejelentések, és általánosságban véve Pozsony megye valamennyi körzetében alacsony volt a részvétel.

TASR nyomán dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleNyitra megyében lesz második forduló, a komáromi járásból az MKP szinte valamennyi jelöltje képviselő lesz!
Next articleHogyan szerepeltek a komáromi járás jelöltjei a megyei választásokon (részletes)