HAZA BELFÖLD Megvonnák a „magasabb jövedelműektől” a családi pótlékot Szlovákiában

Megvonnák a „magasabb jövedelműektől” a családi pótlékot Szlovákiában

813
hirdetés

Szűkítené a gyermekek után járó állami támogatások kedvezményezettjeinek körét a jövő évtől a szlovák pénzügyi tárca – közölte a pozsonyi Pravda hétfőn.

A tervezett intézkedés a független szlovák lap szerint a családi pótlékra, a gyermek születése után járó egyszeri állami támogatásra, a gyermekgondozási segélyre, illetve a gyermeket nevelők adókedvezményére vonatkozna, és a szaktárca megfogalmazása szerint a magasabb jövedelmű szülőket érintené.
A jövő évi költségvetésben a kormánynak félmilliárd euróval kell csökkentenie a közkiadásokat az ideihez képest, ha tartani kívánja azt a vállalását, hogy a GDP-arányosan 0,4 százalékponttal csökkenti a büdzsé idén 3 százalékosra tervezett hiányát. Peter Kazimír pénzügyminiszter jelezte: a szociális juttatások költségvetési fejezetének csökkentésével akarja megoldani az 500 millió eurós lefaragás felét.
Szlovákiában az állam megközelítőleg évi 700 millió eurót fizet ki idén a gyermekek után járó szociális támogatásokra. Ebből az összegből több mint 300 millió eurót a családi pótlék, csaknem 350 milliót a gyermekgondozási segély, közel 45 milliót pedig a gyermek születés után járó egyszeri állami támogatás tesz ki.
Azt, hogy az állami juttatások kedvezményezettjeinek milyen széles körét érinthetnék a megszorítások, a szlovák szaktárca nem tette egyértelművé. Közlésük szerint azt tervezik, hogy az állami juttatásokat a „jobban keresőktől”, illetve a „magasabb jövedelműektől” vonnák meg.
Peter Kazimír az állami juttatások kedvezményezettjei körének szűkítését már nem sokkal Robert Fico jelenlegi kormányának megalakulását követően, tavaly tavasszal kilátásba helyezte. Azt azonban, hogy az intézkedés milyen jövedelemhatár feletti családokat érintene, nem pontosította. A pozsonyi sajtó havi 3 ezer eurós jövedelemhatárt valószínűsített, ami azonban csak néhány tízmilliós kiadáscsökkentést eredményezhetne, azaz a jövő évi költségvetés sarokszámai, illetve a pénzügyminiszter 250 milliós lefaragási elképzelésének tükrében nem tűnik valószínűnek.
Közgazdászok szerint érzékelhető megtakarításokat az hozna, ha a juttatások kedvezményezettjeinek körét a havi 800 eurót nem meghaladó jövedelemmel rendelkezőkre korlátoznák. Ezt a lehetőséget ez idáig elutasította a kormány. Az intézkedéssel kapcsolatos részleteknek és a jövedelemhatár pontosításának közlését nyárra ígéri a szaktárca.

MTI

hirdetés
Previous articleLelkeknek dicsőségére
Next articleIdén kevesebben mennek üdülni Szlovákiában