HAZA RÉGIÓ Megújuló kazamaták a komáromi Monostori Erődben

Megújuló kazamaták a komáromi Monostori Erődben

984
hirdetés

800px-Komárom_Fortress_03Megújulnak a kazamaták és a várárok, valamint művészeti alkotások előadására alkalmas tereket alakítanak ki a komáromi Monostori Erődben a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 támogatásával, melyet közösen nyújtott be az erődöt kezelő nonprofit társaság és a szlovákiai Komárno önkormányzata.     

    Takácsné Csordás Katalin programmenedzser tájékoztatása szerint a szükséges lőszermentesítés után, az egy évig tartó munkálatok alatt megtisztítják a portól és a hulladékoktól az erőd belső- és külső kazamatáit, látogathatóvá teszik a várárok ma még elzárt területeit is, hogy a hadiépítészeti elemeket a látogatók akár tárlatvezetéssel, akár egyénileg megismerhessék.
    A projekt keretében olyan eszközöket is beszereznek, amelyekkel a várárok egy szakaszán a kortárs művészetnek helyt adó performansz tér alakítható ki. A kisszámú közönség számára tervezett előadások háttereként az egyedi látványt nyújtó várárok szolgálhat. Az erőd bejáratánál pedig turisztikai információs pontot hoznak létre.
    A hasznosításban érintett szervezetek a 171 millió forintos beruházáshoz 141 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyertek el, melyet a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 folyósít. A projekt Monostori Erődöt érintő részeinek megvalósításához Dél-Komárom önkormányzata 4,5 millió forinttal járul hozzá.
    A Monostori Erődben most zárult egy másik fejlesztés, amely során a Dunai Bástya újult meg és kapott új funkciót. A Dunára néző ágyúsor helyett rendezvénytermek és egy új kiállítás várja a látogatókat, amelynek témája a dunai hajózás és a Duna-menti mesterségek. A nyitórendezvényt szeptember 21-én, az Európai Kulturális Örökség Napon tartják meg.
    A Duna két partján, a két Komárom területén található egységes Erődrendszer szerepel az UNESCO Világörökség várományosi jegyzékén. Az erődrendszer építészetileg legértékesebb és legrégibb része, az Öregvár Szlovákia területén fekszik A legnagyobb kiterjedésű erődelem viszont 66,7 hektáros területével a magyarországi Monostori Erőd.
    A Monostori Erőd a komáromi erődrendszer tagjaként 1850 és 1871 között épült. Az örökkévalóságnak szánt létesítmény azonban elkészültével szinte egy időben, a repülők és a korszerű haditechnika megjelenésével elvesztette hadászati jelentőségét.
    Az első világháború békeszerződése az erődrendszert kettévágta; a Monostori Erőd, a Csillag Erőd és az Igmándi Erőd Magyarország területén maradt, míg az Öregvár, az Újvár és a Nádor-vonal Szlovákia területén, Észak-Komáromban található.

MTI

foto:wikipedia

hirdetés
Previous articleÚjratemették Skultéty László földi maradványait Hegyesmajtényban
Next articleTovább csökkent a hazai élelmiszerek aránya a szlovák üzletekben