HAZA BELFÖLD Megtalálták az ellopott Rákóczi-mellszobrot

Megtalálták az ellopott Rákóczi-mellszobrot

906
hirdetés

Megtalálta és lefoglalta pénteken délután a szlovák rendőrség II. Rákóczi Ferenc Borsiban ellopott mellszobrát, illetve a Szentesen (Svatuse) eltulajdonított turulszobrot is – tudta meg az MTI tudósítója Laczkó Lajostól, a borsi II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás elnökétől.

A tényt Jana Mésarosová, a kassai rendőrség szóvivője is megerősítette.
A bronzból készült szobrokat Borsiban, egy családi ház garázsában találták meg. Laczkó szerint a Rákóczi-mellszobrot három részre vágták, s kárt tettek a turulszoborban is.
A rendőrség az üggyel kapcsolatban három személyt vett őrizetbe, akik ellen büntetőeljárást indítottak.
„Nagyon örülünk, hogy rövid időn belül sikerült kinyomoznunk és őrizetbe vennünk a tetteseket, akik Királyhelmec környékéről származnak, s ezzel megakadályozni azt, hogy az eltulajdonított szobrokban jelentősebb kár essen, illetve hogy eladhassák őket” – nyilatkozta az MTI tudósítójának Radoslav Fedor ezredes, a szlovák rendőrség tőketerebesi járási igazgatója.
A sikerhez a szlovák rendőrök sátoraljaújhelyi kollégái is hozzájárultak.
„Szeretném megköszönni magyar kollégáinknak, hogy információikkal elősegítették a tettesek kézre kerítését” – mondta az ezredes. Közlése szerint az egyik gyanúsított személy nemesfémlopás miatt szerepelt a magyar rendőrség nyilvántartásában, ami segített a szlovákoknak a nyom megtalálásában.
A jelek arra vallanak, hogy nem nemzetiségi indítékúak voltak az esetek, a lopások hátterében nagy valószínűséggel fémtolvajok állnak. „Számunkra nagy öröm, hogy megkerültek a szobrok, s nagy öröm az is, hogy az eseteknek nincs magyarellenes élük. A rendőrség gyors és jó munkát végzett” – mondta Laczkó.
A tetteseket a hatályos törvények szerint akár három év szabadságvesztés is fenyegetheti.

MTI

hirdetés