HAZA GAZDASÁG Megszűntetné a vállalati adótitkot a szlovák kormány

Megszűntetné a vállalati adótitkot a szlovák kormány

1127
hirdetés

Megszűntetné az adóbefizetések titkosságát a szlovák kormány, azaz nyilvánosan hozzáférhetővé tenné, hogy az egyes cégek mennyi vállalati jövedelemadót fizetnek, illetve melyikük kerüli meg az adóbefizetést – közölte honlapján a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti lap hétfőn.

A pozsonyi lap minderről Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszterre hivatkozva számolt be, a tárcavezető a témáról az újságnak azt mondta: meg kívánja nyitni az adótitok megszűntetését célzó párbeszédet a jogi személyek esetében.
A HN szerint az adótitok megszűntetésének kérdése most először merült fel nyilvánosan, s a tervezett intézkedést az adóelkerülések összegének a csökkentése indokolná.
A lap által megszólított szakértők szerint az adózási adatok nyilvánossá tétele leginkább a Szlovákiában működő, nagy, multinacionális cégeket érinthetné, mivel ezek némelyikénél feltételezhető, hogy az országban megkeresett jövedelme egy részét külföldre áramoltatja, s ott adózik utána. Hasonló tevékenység gyanúja miatt a szlovák pénzügyi felügyelet 30 vállalatnál vizsgálódik.
Az intézkedés részét képezheti annak a pénzügyi tárca által meghirdetett sorozatnak, amellyel Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszter tavaly hadat üzent az áfa-csalóknak és adóelkerülőknek. Becslések szerint az áfa csalások és az adóelkerülések miatt évente több százmillió eurós adóbevételtől esik el a költségvetés.
http://hn.hnonline.sk/ekonomika-a-firmy-117/stat-mozno-zverejni-ako-mu-firmy-platia-dane-603579

MTI

hirdetés
Previous articleTovábbra is bizonytalan az Ifjú Szivek Táncszínház jövője
Next articleHrala Gyula: Kalifornia ege alatt (6.)