HAZA HÍR-MIX Megszűnt a fészektelepek kétharmada a Duna szlovák szakaszának ártéri erdőiben

Megszűnt a fészektelepek kétharmada a Duna szlovák szakaszának ártéri erdőiben

751
hirdetés

IMG_8891Öt év alatt megszűnt a Duna szlovák szakaszának ártéri erdőiben élő madarak fészektelepeinek kétharmada a madárkolóniák elégtelen védelme és egy törvényi hiba következményeként – közölte az MTI-vel szerdán az SOS/Birdlife szlovák természetvédő egyesület, amely a kialakult helyzet kapcsán azonnali intézkedésre szólította fel a szlovák környezetvédelmi tárcát.

A szervezet folyamatos megfigyelés alatt tartja a Duna szlovák szakaszának ártéri erdőiben élő madarak populációjának változásait. Adataik szerint az elmúlt öt évben az érintett területen 17 állandó fészektelep létezett, a madárpopuláció legutóbbi, májusi összeszámolásánál azonban kiderült, hogy ezek közül 11 megszűnt és csupán egy új jött létre.
Az egyesület szerint a kialakult helyzetért főként azok az emberek okolhatóak, akik nem tartanak távolságot a madarak fészkelőhelyeitől, és mind gyakrabban azok környékén sátoroznak, kempingeznek, sőt motorcsónakokkal is zavarják az állatokat természetes élőhelyükön. Az áldatlan helyzetet a szervezet szerint főként egy törvényi hiba váltotta ki, aminek következtében a természetvédők nem tudnak fellépni a madarak életterét zavaró emberek ellen.
A Duna ártéri erdeit ugyan már 2008-ban védett területté nyilvánították, a vonatkozó rendelet azonban – vélhetően egy elírás miatt – helytelen végrehajtási csatolmányra hivatkozik, aminek következménye, hogy nem pontosítható, hogy hol érvényesek a természetvédelmi területre vonatkozó korlátozások – fejtette ki az MTI-nek Jozef Ridzon az SOS/Birdlife aktivistája. Hozzátette: a rendelet kijavítását már öt éve kérik, arra tavaly ígéretet is kaptak, ám az mégsem történt meg. A tarthatatlan helyzet gyors orvoslására most levélben szólították fel a szlovák szaktárcát, a felhívást több mint ezer természetvédő és ornitológus írta alá csupán néhány nap alatt.
Öt éve kérjük az illetékeseket, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket, de eddig nem történt semmi – hangoztatta Jozef Ridzon, aki szerint lesújtó, hogy az illetékesek ennyi idő alatt nem képesek tenni az ügyért: kijavítani egy elírást és csendzónákat létrehozni. „Amit szeretnénk, az például Magyarországon már régóta sztenderd megoldás és más országokban is teljesen természetes” – hangsúlyozta.
Az egyesület adatai a madarak élővilágának erőteljes szűkülésére és a madárpopuláció rohamos csökkenésére mutatnak rá. „A helyzet a szomszédos országokra is kihatással van, hiszen Közép-Európában ez a terület számít például a szerecsensirályok legjelentősebb élőhelyének, és ezeknek a madaraknak a száma itt tizenöt év alatt négyezerről csaknem felére, 2300-ra csökkent” – mutatott rá Ridzon, hozzátéve, hogy a madarak egynegyede az elmúlt három év során tűnt el. Elmondta: a többi madárfajnál sem jobb a helyzet, jelentős csökkenést figyeltek meg a küszvágó csérek, a vadkacsák, az áttelelő madarak és további fajok esetében is.

MTI

hirdetés
Previous articleTerrorgyanús gyilkosság Londonban, Cameron idő előtt hazautazik
Next articleBárdos András kemény ütközések részese volt