HAZA BELFÖLD Mégsem kell bejelenteni a 90 napnál hosszabb külföldi tartózkodást Szlovákiában

Mégsem kell bejelenteni a 90 napnál hosszabb külföldi tartózkodást Szlovákiában

1014
hirdetés

Az elnöki vétót követően, módosított formában hagyta jóvá a pozsonyi törvényhozás a népesség-nyilvántartási törvény módosítását: kihagyták a jogszabályból azt a cikkelyt, amely bejelentési kötelezettséget írna elő a 90 napot meghaladó külföldi tartózkodás esetére.

A széles körű társadalmi kritikát kiváltó jogszabály eredeti változatát még májusban szavazta meg a pozsonyi parlament.
A törvénymódosítás alapján 2014 januárjától minden szlovák állampolgár, bírság terhe alatt, köteles lett volna előzetesen bejelentést tenni külföldre utazási szándékáról, amennyiben annak feltételezett időtartama meghaladja a 90 napot. Amennyiben ezt az állampolgár a lakhelye szerinti népesség-nyilvántartó irodában nem tette volna meg, az új jogszabály szerint szabálysértést követett volna el, amiért pénzbírságot szabhattak volna ki rá a hatóságok.
A javaslatot a belügyi tárca terjesztette elő, a változtatást azzal indokolva, hogy arra a közigazgatási ügyintézés elektronikussá tételéhez van szükség. A kezdeményezés kiváltotta a közvélemény felháborodását, azt a sajtó is hevesen bírálta, és több ismert személyiség is kiállt ellene. Az üggyel kapcsolatban már-már legendássá és sajtó által is gyakran idézetté vált Robert Kalinák szlovák belügyminiszternek a módosítást védő kijelentése, mely szerint meggyőződése, hogy „az államnak aktuális adatokkal kell rendelkeznie az ország lakosairól.”
A kijelentés kapcsán valóságos hecckampány indult a közösségi oldalakon és blogokon Robert Kalinák ellen, aki egyébként a szlovák kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) egyik legnépszerűbb politikusának számít Szlovákiában. A módosítás jóváhagyását követően annak kritikusai a belügyi tárca vezetőjének kommentek tömegét küldték el, azokban „alázatos jelentést téve” aktuális tartózkodási helyükről.
A széles körű társadalmi kritikát követően a módosítást megvétózta a szlovák államfő is, és a törvény ominózus részének kihagyását kérve utalta vissza a törvényhozásba. A szlovák parlament végül a vitatott passzust kihagyva szavazta meg a jogszabályt, amelynek elnöki véglegesítésére így várhatóan már a közeljövőben sor kerül.

MTI

hirdetés
Previous articleLeszámolások a Nagyszombati Egyházmegyében?
Next articleMeghalt James Gandolfini, a Maffiózók főszereplője