HAZA RÉGIÓ Megőrizheti függetlenségét a Konkoly Thege Miklós által alapított csillagvizsgáló

Megőrizheti függetlenségét a Konkoly Thege Miklós által alapított csillagvizsgáló

978
hirdetés

01A szlovák kulturális tárca döntése alapján mégis megőrizheti függetlenségét a Konkoly Thege Miklós által alapított ógyallai (Hurbanovo) csillagvizsgáló, amelynek önálló jogalanyisága tavaly decemberben került veszélybe – számolt be a hirek.sk felvidéki magyar hírportál szerdán.

    Az intézmény önálló jogalanyiságának megtartásáról – vagyis arról, hogy az egyik legrégibb és a legnevesebb szlovákiai intézmény a jövőben is önálló költségvetéssel rendelkezik majd – Marek Madaric, a szlovák kulturális tárca vezetője hozott döntést.
    A miniszter ezzel kapcsolatban arra hivatkozott, hogy az intézmény januárban kinevezett vezetője több takarékoskodási intézkedést foganatosított, és az általa vázolt tervek meggyőzték őt arról, hogy a csillagvizsgáló működése új lendületet kaphat. „Átértékeltem korábbi álláspontomat, s úgy döntöttem, esélyt kell adni az ógyallai csillagvizsgálónak az önálló működés folytatására” – mondta Marek Madaric.
    Az ógyallai csillagvizsgáló jövője azután kérdőjeleződött meg, hogy tavaly decemberben kiderült: a szlovák szaktárca a múzeumok, képtárak és kulturális értékek védelméről szóló törvény módosítására készül, ennek értelmében megvonnák az intézmény önálló jogalanyiságát, így a Nemzeti Népművelési Központ (NOC) alárendeltségébe kerülne. A minisztérium adminisztratív könnyítésekkel és néhány tízezer eurós megtakarítással indokolta a tervezett lépést. Ez a szlovákiai és külföldi szakmai szervezetek egész sorának bírálatát váltotta ki, mert szerintük egy ilyen lépés jogbizonytalansághoz és az intézmény anyagi hátterének elbizonytalanodásához vezethetett volna.
    Az ógyallai csillagvizsgálót 1871-ben Konkoly Thege Miklós alapította saját teljes vagyonának ráfordításával. Magánintézményként működött 1898-ig, amikor alapítója az államnak adományozta, így a létesítmény Magyar Királyi Obszervatórium néven működött tovább. Az intézményhez tudományos felfedezések egész sora köthető. Egyebek mellett itt készültek az első európai asztrofizikai megfigyelések Európában, valamint itt készítettek először a világon fényképfelvételt a Plútóról. A csillagvizsgáló 1969-től a szlovákiai csillagvizsgálók módszertani központja.

http://www.hirek.sk/belfold/20140128191507/Megorzi-fuggetlenseget-az-ogyallai-csillagvizsgalo.html

MTI

fotó: suh.sk

hirdetés