HAZA BELFÖLD Megmenekülhetnek a kisiskolák?

Megmenekülhetnek a kisiskolák?

819
hirdetés

Az új oktatásügyi miniszter, Juraj Draxler  korábban úgy nyilatkozott, hogy folytatni szeretné elődje által elkezdett munkát, most mégis úgy fogalmazott a SITA hírügynökségnek, hogy az iskolák finanszírozásának kisiskolákat veszélyeztető átalakítását jól át kell gondolni. A miniszter szerint ugyanis „Ezek az intézmények sok régióban az utolsó társadalmi-kulturális intézmények. Meg kell gondolni, hogy jó dolog-e bezáratni egy ilyen iskolát csak azért, mert bizonyos feltételeknek esetleg nem felel meg.”
A törvény elméletileg idén szeptemberben lép életbe, és bár nagyon sok kis intézményt veszélyeztet, legérzékenyebben a magyar iskolákat fenyegeti, mivel ezek nagy része ebbe a kategóriába esik.

Az még nem derült ki, hogyan szeretné módosítani a törvényt az új miniszter. Könnyen lehet, hogy a pedagógusállomány csökkentésével érné el a megtakarítást. Elmondása szerint az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) ajánlásaival összhangban áll az, hogy az általános és a középiskolai oktatásban kevesebb, de minőségibb munkát végző pedagógust alkalmazzanak. Ez viszont esetleg ismét beláthatatlan következményekkel járna, hiszen a pedagógusok számának csökkenésével arányosan növekedne az elvégzendő munka, ami károsan befolyásolhatja az elvárt jobb minőségű munkát.

tsák, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleAz Európai Bizottság nem ellenzi, hogy a szlovák kormány segítséget nyújtson a Duslónak
Next articleExtrém hideg miatt adtak ki figyelmeztetést