HAZA BELFÖLD Megkezdődött az általános iskolai beiratkozás

Megkezdődött az általános iskolai beiratkozás

813
hirdetés

Megkezdődött az általános iskolai beiratkozás Szlovákiában szerdán, a felvidéki magyarok több mint 250 magyar nyelvű oktatási intézménybe írathatják be gyermekeiket.

    Az általános iskolai beiratkozás Szlovákiában minden évben egy hónapon át, február 15-ig tart.
    A beiratkozást rendszerint kiemelkedő, olykor félelmektől sem mentes, figyelemmel kíséri a felvidéki magyar közösség. Ennek oka, hogy a beiratkozás eredménye, vagyis az, hogy az adott évben hány szülő választ gyermekének magyar oktatási intézményt, aktuális helyzetképpel szolgál az asszimiláció előrehaladottságáról is.
    Bár kisebb-nagyobb ingadozásokat minden évben tapasztalni, a felvidéki magyar oktatási nyelvű általános iskolák elsőseinek száma az elmúlt 5-6 év során viszonylag stabil számot mutatott. Tavaly a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) statisztikái szerint 3559 gyereket írattak be szüleik magyar tannyelvű általános iskolába, vagyis öttel kevesebbet, mint egy évvel korábban, amikor viszont néhány fővel emelkedett a létszám éves szinten.
    Szakértők szerint a magyar általános iskoláknak országos átlagban az idén sem kell tartaniuk jelentős mértékű létszámcsökkenéstől, főként amiatt, mert még ezekben az években is érezhető a kedvező hatása annak, hogy az új évezred kezdetén megnövekedett a születések száma. Ez utóbbi annak volt köszönhető, hogy ezekben az években tetőzött a múlt század – demográfiai szempontból erősnek számító – hetvenes éveiben születettek korosztályának gyermekvállalása. Ez a hatás, bár kétségkívül pozitív volt, demográfusok és szociológusok egybehangzó véleménye szerint csupán átmeneti javulást hozott, és így is csak arra volt elegendő, hogy némileg ellensúlyozza az asszimilációs veszteséget.
    A magyar nyelvű oktatási intézményekbe beíratott elsősök száma a Felvidék egyes régióira lebontva már évek óta eltérő képet nyújt. A tavalyi adatokból kiderül, hogy az ország nyugati megyéiben enyhén nőtt, míg az ország középső és keleti részében fekvő megyékben enyhén csökkent a beíratottak száma. A változásban jelentősebb különbségek tapasztalhatóak azonban az egyes régiók között attól függően, hogy az egyes helyeken tömbben vagy csupán szórványban él a helyi magyar közösség. A szórványrégiókban magasabb az asszimilációs arány, és rendszerint nagyobb mértékű csökkenés tapasztalható a magyar iskolákba íratott elsősök tekintetében is.
    „A szórványban, ahol fogyás van, ezt a folyamatot nagyon nehéz megállítani, a tömbben, például Dunaszerdahelyen, Komáromban és környékén viszont már tavaly is voltak biztató eredmények” – mutatott rá Pék László, az SZMPSZ elnöke idei várakozásaikkal összefüggésben.
    Az elmúlt években és idén is több felvidéki magyar szervezet folytatott és folytat országos és regionális kampányokat annak érdekében, hogy a magyar szülők magyar oktatási nyelvű iskolákba írassák a gyermekeiket. Ezek eredményessége, valamint az is, hogy az elmúlt évben mennyire sikerült lelassítani az asszimilációs folyamatot, az idei beiratkozás végeredményeinek tükrében lesz értékelhető. A beiratkozás végeredményét várhatóan február végén hozzák nyilvánosságra.

MTI

hirdetés
Previous articleMindenki érti, mit mond a kutya
Next articleTöbb autót gyártottak, de kevesebbet adtak el Szlovákiában tavaly