HAZA KÜLFÖLD Megkezdődött a közép-európai államfői csúcstalálkozó Prágában

Megkezdődött a közép-európai államfői csúcstalálkozó Prágában

801
hirdetés

Közép-Európa közlekedési problémái, illetve energiabiztonsága a legfőbb témája annak a kétnapos visegrádi államfői csúcstalálkozónak, amely csütörtökön délelőtt kezdődött Prágában.

    A csúcstalálkozón a négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – valamint Ausztria és Szlovénia államfője vesz rész. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli.
    A cseh államfők székhelyén, a prágai Hradzsinban a magas rangú külföldi vendégeket Milos Zeman cseh köztársasági elnök üdvözölte.
    A csütörtöki plenáris tárgyalások középpontjában a közép-európai közúti, vasúti, légi és vízi közlekedés fejlesztésének kérdései, valamint általánosságban a visegrádi országok, illetve Ausztria és Szlovénia közötti együttműködési lehetőségek állnak.
    A tárgyalások várható eredménye prágai források szerint egy vízió felvázolása lenne arról, hogyan képzelik el az államfők Közép-Európa közlekedési infrastruktúráját 2020 után. Ez a vízió felhasználható lenne a régió közös stratégiájának kialakításában az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokon az 2020 után megépítendő közlekedési hálózatokról.
    „A közlekedés olyan ügy, amely gazdasági szempontból minden területet érint” – mondta Hynek Kmonícek, a cseh államfő külpolitikai főtanácsadója.
    A találkozóhoz időzítve a Prágai Várban csütörtökön délután kiállítás nyílik a Duna-Odera-Elba csatorna megépítésével kapcsolatos elképzelésekről és tervekről. Az államfők részt vesznek a kiállítás megnyitóján.
    A cseh köztársasági elnök csütörtökön este a Hradzsinban vacsorát ad külföldi vendégei tiszteletére.


MTI

hirdetés
Previous articlePályázati pénzből fejlesztik az ipari parkot Dél-Komáromban
Next articleMásfél milliárdot hagyna Korda György Klárikára