HAZA GAZDASÁG Megháromszorozódott az interneten vásárlók száma Szlovákiában

Megháromszorozódott az interneten vásárlók száma Szlovákiában

1174
hirdetés

eshopÖt év alatt közel háromszorosára nőtt az interneten vásárolók száma Szlovákiában – derült ki a Postová Banka elemzéséből, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez.

A pénzintézet elemzése szerint Szlovákiában a múlt év végére a lakosság 45 százalékára nőtt azoknak az aránya, akik rendszeresen vagy legalább időről időre a világhálón vásárolnak. Ez az arány öt évvel korábban még csak 16 százalék volt.
A webshopokban vásárlók aránya Szlovákiában az elmúlt fél évtizedben jelentősen gyorsabb ütemben emelkedett, mint az Európai Unió (EU) 28 tagállamában átlagosan, tavaly, év végére már meghaladta az EU-s átlagot. 2007-ben ugyanis az EU tagországaiban az arány 30 százalék volt, majd a múlt év végére 44 százalékra nőtt.
Szlovákiában az online vásárlók legnagyobb hányada, egynegyede ruházati cikkeket és sporteszközöket vásárol a világhálón, a második leggyakoribb termékcsoport pedig a háztartási berendezéseké, ezeket vásárolja az online ügyfelek egyhatoda. Legkevésbé filmeket, zenét és élelmiszert vásárolnak a weben a szlovákok, az utóbbi iránt csak a vásárlók 3 százaléka érdeklődik.
Az Eurostat adatai szerint Magyarország az online vásárlók aránya 2007-ben még csak 11 százalék volt, a múlt év végére már 25 százalék.
Az uniós tagállamok közül a webes felületen vásárlók aránya  tavaly Svédországban (74 százalék), illetve Dániában és Nagy- Britanniában (egyaránt 73 százalék) volt a legmagasabb,  Romániában (5 százalék) és Bulgáriában (9 százalék) pedig a legalacsonyabb.

MTI

hirdetés
Previous articleTöbbezres elbocsátásokra készül a szlovák kormány a közigazgatásban
Next articleDrénezést kap az Erzsébet-sziget, Karvánál megerősítik a töltést