HAZA GAZDASÁG Megállapodott a kormány az önkormányzatokkal az energetikai segítségnyújtásról

Megállapodott a kormány az önkormányzatokkal az energetikai segítségnyújtásról

559
hirdetés

A kormány segít az önkormányzatoknak megbirkózni az energetikai válsággal – jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) kormányfő az önkormányzatok képviselőivel folytatott tárgyalások után. Árplafont vezetnek be az önkormányzatok számára, az elektromos áramnál megawattóránként 199 eurót, a földgáznál megawattóránként 99 eurót. Az árplafon feletti költségek 80 százalékát kifizeti az állam, a segítség minden önkormányzatra vonatkozik. Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter megjegyezte, hogy a segítségnyújtás feltétele a jövő évi állami költségvetés parlamenti elfogadása.

Kép: illusztráció, pixabay.com

A kormányfő elmondta, a segítségnyújtási séma minden önkormányzati szervre vonatkozik. „Olyan megoldási javaslattal álltunk elő, amelynek köszönhetően az önkormányzatok megbirkóznak a következő fűtési szezonnal” – jelentette ki Heger.
Jozef Viskupič, a megyei önkormányzatokat tömörítő SK8 elnöke, Nagyszombat (Trnava) megye elnöke megerősítette, hogy sikerült megállapodni, és az energia-árplafon megtakarítást jelent az önkormányzatoknak. „Így nyugodtabb légkörben kiszámíthatóbb költségvetési terveket állíthatunk össze” – mondta Viskupič. Hozzátette, hogy a segítségnyújtást egészen júniusig ki lehet terjeszteni, ez az energiaárak alakulásán múlik.
Branislav Tréger, a Szlovákia Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) elnöke, Liptóújvár (Liptovský Hrádok) polgármestere szerint a megállapodásnak köszönhetően időben el tudják fogadni az önkormányzatok a jövő évi költségvetésüket. „Nagyon nagy segítséget jelent az, amiben ma megegyeztünk” – szögezte le Richard Rybníček, a Szlovákiai Városok Uniójának elnöke, Trencsén (Trenčín) polgármestere. Bár nehéz helyzetben vannak az önkormányzatok, de bízik benne, hogy a segítségnek köszönhetően sikerül megbirkózniuk vele.
A kormányfő azt is közölte, hogy a kormány a háztartásoknak is segítséget nyújt az energetikai válság miatt, és biztosítja számukra az energia-árplafont a jövő évre.

TASR

hirdetés
Previous articleA lakosság 48 százaléka tekint pozitívan a bársonyos forradalomra
Next articleKést szorított osztálytársnője torkához egy fiú egy poprádi alapiskolában