HAZA HÍR-MIX Még semmi sincs veszve!

Még semmi sincs veszve!

723
hirdetés

Továbbra is fogad jelentkezőket a Nagyszombati Anyagtechnológiai Kar

Ezekben a napokban már minden főiskolára és egyetemre jelentkező fiatal tudja, hogy sikeresen felvételizett-e az általa kiválasztott felsőfokú oktatási intézményben. Sokan helyszűke miatt kénytelenek évet halasztani, illetve más lehetőségek után nézni. Szabó Péter, a Nagyszombati Anyagtechnológiai Kar Komáromi Oktatási Központjának vezetője viszont arról tudósította lapunkat, hogy a múlt héten, pénteken megnyílt az egyetemre való felvételik második köre.

* Mit jelent ez a második kör?

330302_2135651504091_6285202_o
Szabó Péter, a Nagyszombati Anyagtechnológiai Kar Komáromi Oktatási Központjának vezetője

– Az oktatási központban hat tanulmányi szak indul a 2013/2014-es akadémiai évben. Ez azt jelenti, hogy a felvételt nyerők Komáromban folytathatják tanulmányaikat az első évben, tehát életükben nem történik gyakorlatilag nagyobb változás, az érettségi után is Komáromban maradhatnak. Más egyetemekkel és főiskolákkal szemben nálunk a nappali és a levelezői tagozaton is térítésmentes az oktatás, ami ugyancsak nem mellékes körülmény.

* Vannak „slágerszakok”?

– Természetesen minden felsőfokú oktatási intézménynek vannak kedvelt és kevésbé kedvelt karai. Az elmúlt évek tapasztalatából kiindulva elmondhatom, hogy nálunk eléggé ritka, ha valaki a szemeszterek végén más tanulmányi programra kéri át magát.  Idén a biztonság és egészségvédelmi szakon érezhető egyfajta érdeklődésnövekedés, de észrevehető az is, hogy a jelentkezők többnyire konkrét életcéllal és elképzeléssel érkeznek az egyetemre. Olyan „slágerszakkal”, ami éveken át az érdeklődés középpontjában állna, még nem találkoztam, ez egyben azt is bizonyítja, hogy a hat felkínált szak kellő választékot jelent a jelentkezők számára.

* Mi a feltétele annak, hogy más egyetemen, vagy főiskolán sikertelenül pályázó bekerüljön az oktatási központba?

– Elvileg a középiskolai eredmények, illetve a tanulmányi versenyeken elért eredmények alapján már felvételt nyerhetnek a jelentkezők.
Akiket érdekel az alkalmazott informatika, a termelőüzemek munkabiztonsága és egészségvédelme, az iparmenedzsment, vagy akár az iparvállalatokban történő személyzeti munkafolyamat, az bátran keresse fel egyetemünk és oktatási központunk weboldalát, vagy látogasson el a komáromi Zdravcentrum oldalsó szárnyában levő irodánkba, ahol bővebb felvilágosítást is adunk. Akit inkább a műszaki tudományok érdekelnek, szintén megtalálja a figyelmét lekötő és őt érintő tanulmányi szakot, hiszen karunkon végezhetnek anyagmérnöki, gyártástechnológiai szakon, de megismerkedhetnek a számítógép által támogatott gyártástechnológiákkal is. Az érdeklődőknek július 31-ig kell dönteniük arról, hogy jelentkeznek-e egyetemi mérnökképzésre, hiszen az elektronikus jelentkezési ívek beadásának határideje azon a napon lezárul.

* Idén szeptemberben egy kisebb ünnepségre is készül a Komáromi Oktatási Központ, hiszen húsz évvel ezelőtt kezdte meg tevékenységét. Érdekelne, hogy a már végzett hallgatók miképp tudnak elhelyezkedni a szakmájukban?

– Érdekes, hogy hallgatóink nagy része lokálpatrióta, igyekezett a régióban elhelyezkedni. Több munkaadóval is beszéltem, akik hangsúlyozták, hogy a későbbi pályájukat Komáromban megalapozó mérnökök rendkívül jó szakmai alapokkal rendelkeznek, képesek önállóan munkát végezni, s gond nélkül megállják a helyüket. Tekintettel arra, hogy az egyetemünkön végzett hallgatók az EU bármely tagállamában elismert végzettséget nyernek, Szlovákia határain túl is szívesen fogadott munkaerőnek számítanak. Ezt bizonyítják azok az értesüléseink is, amelyek szerint több végzett hallgatónk dolgozik világcégek berkeiben.

* Köszönjük a tájékoztatást.

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleDiakónusszentelés a Szent András-templomban
Next articleTöbb méter mély lyukba zuhant autójával egy nő Amerikában