HAZA BELFÖLD Még mindig nem sikerült bizonyítani a megvesztegetést a Gorilla-ügyben

Még mindig nem sikerült bizonyítani a megvesztegetést a Gorilla-ügyben

782
hirdetés

Mindmáig nem sikerült bizonyítani a megvesztegetés tényét a Gorilla-ügy vizsgálata során, azaz nem sikerült olyan bizonyítékokkal előállni, amelyek alapján konkrét személy ellen vádat lehetne emelni. Erről tanúskodik Dušan Kováčik speciális ügyész az eset kivizsgálásról szóló harmadik jelentése. A parlament védelmi és biztonsági bizottsága augusztus 27-ei ülésén foglalkozik az ügyész jelentésével, a parlament pedig szeptemberi ülésén tűzi napirendre a Gorilla-ügy kivizsgálásáról szóló jelentés megtárgyalását.
Kováčik arról tájékoztatja a parlamenti képviselőket, hogy a legutolsó jelentés előterjesztése óta (ez év elején) az ügyben mintegy 40 személyt hallgattak ki tanúként, megtörtént a gyanúsított személyek bankszámláinak elemzése, a parlamenti képviselők felszólalásainak elemzése a repülőtér privatizációja és a befektetési tanácsadó kiválasztása kapcsán, illetve a vizsgálati kérelmek eredményeinek a kiértékelése is.
A bizonyítékok kiértékelése után az ügyész szerint újabb tények merültek fel, amelyek alapján a nyomozók bűnvádi eljárást indítottak kenőpénz átvételének bűntettében és megvesztegetés vétségében. „Ebben az ügyben a nyomozó együttműködésre szólította fel a Nemzeti Vagyonalapot és nagyobb mennyiségű írásos anyagra tett szert, amely jelenleg értékelés alatt áll” – tájékoztat a speciális ügyész.
További három bűnügyben, amelyekben a speciális csapat nyomozója még 2012 novemberében indított bűnvádi eljárást, megtörtént a szükséges eljárás, elsősorban a tanúk kihallgatása és az írásos anyagok beszerzése. „Ezek kiértékelése után további tanúk kihallgatására van még szükség, ezt követően kerülhet érdemleges döntéshozatalra sor az ügyben, előreláthatóan szeptember végéig” – jelezte Kováčik.
Annak ellenére, hogy az ügyész a speciális csapat munkáját továbbra is pozitívan értékeli, és véleménye szerint az egyes feladatok megvalósítása folyamatosan, felesleges időhúzás nélkül történik, úgy véli, „hogy az ügyben még több tanú kihallgatására van szükség, főleg a több ország által igényelt jogsegélykérelem megvalósítása esetében”. Tekintettel az említett tényekre Kováčik szerint jelenleg még mindig nem lehet meghatározni a szóban forgó ügy lezárásának időpontját.
A képviselők legutóbb februárban hagyták jóvá a Gorilla-ügy kivizsgálásáról szóló jelentést, 136 szavazattal. A vonatkozó parlamenti határozatot akkor Martin Fedor (SDKÚ-DS) képviselő megpróbálta kibővíteni. Fedor azt szerette volna, ha a belügyminiszter az ügy rendőrség általi kivizsgálásáról is terjesztene elő jelentést, mégpedig 2006-tól 2012-ig. „Beleértve az indokokat is, hogy miért nem születtek eredmények ebben az időszakban, amelyek lehetővé tették volna a konkrét személyek elleni bűnvádi eljárást, illetve a vádemelést” – javasolta akkor Fedor, a parlament azonban nem szavazta meg a javaslatát.
A februári jelentésben egyebeken kívül az állt, hogy három esetben büntetőeljárást indítottak megvesztegetés és zsarolás gyanújával. Parlamenti képviselőket gyanúsítanak kenőpénzek elfogadásával az akkori egészségügyi miniszter, Rudolf Zajac (akkoriban ANO) törvényeinek megszavazásáért. Zsarolással Mikuláš Dzurind (SDKÚ-DS) második kormányának egyes tagjait gyanúsítják a pozsonyi reptérnek az egyik pénzügyi csoport javára történt privatizációjával kapcsolatos döntéseikkel összefüggésben.

TASR nyomán, dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleSzijjártó: a következő hét évben megduplázódik a magyar-szlovák határátkelők száma
Next articleJustin Timberlake triplázott és nagyszüleinek ajánlotta díját