HAZA BELFÖLD Matovič távozott, ideiglenesen Heger kormányfő vezeti a pénzügyminisztériumot

Matovič távozott, ideiglenesen Heger kormányfő vezeti a pénzügyminisztériumot

374
hirdetés

Igor Matovič (OĽANO) távozott a pénzügyminisztérium éléről, Zuzana Čaputová államfő ideiglenesen Eduard Heger (OĽANO) kormányfőt bízta meg a tárca vezetésével.


Matovič azt követően távozott a miniszteri posztról, hogy a parlament elfogadta a jövő évi költségvetést, ez volt az ellenzéki SaS feltétele a büdzsé megszavazásához. A lemondását maga Matovič ajánlotta fel a szavazást megelőzően a liberális pártnak.
Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint a jelenlegi kormánynak január végéig elő kell készítenie az alkotmánymódosítást és kihirdetni az előrehozott parlamenti választást. Hozzátette, ha erre nem kerül sor, február elején az államfő hivatalnokkormányt nevez ki, ám Kollár ezt a lehetőséget elutasítja.
Heger januárban tárgyalni akar egy új parlamenti többség kialakításáról, legalább 76 képviselővel. Richard Sulík, az SaS elnöke cáfolta, hogy a költségvetés megszavazása egyúttal az új együttműködés kezdetét jelenti részükről a kormánypártokkal. Kollár ragaszkodik az előrehozott választáshoz, de nem fogja akadályozni Heger kormányfőt abban, hogy lépéseket tegyen az új kormánypárti parlamenti többség kialakítása érdekében.

TASR

KÉP: facebook

hirdetés
Previous articleEnyhe idő lesz az ünnepek alatt, karácsonykor 9 fok lehet
Next articleKét és fél napig zárva lesznek a boltok az ünnepek alatt