HAZA GAZDASÁG Matovič: A gasztroszektorban is csökken az áfa, megegyezett a koalíció

Matovič: A gasztroszektorban is csökken az áfa, megegyezett a koalíció

703
hirdetés

A kormánykoalíciós pártok megegyezése alapján nemcsak a sportlétesítmények számára, hanem ideiglenesen a gasztroszektorban is 10%-ra csökken az áfa – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter. Hozzátette, ha a lépésnek köszönhetően jelentősen emelkedne az ágazatban a bevételek elszámolása, hosszabb ideig alacsonyabb maradhat az áfa.

Kép: illusztráció, pixabay.com

A terv szerint 2023 márciusáig lesz érvényben az áfacsökkentés, az áfatörvény módosításáról kedden (december 6.) szavazhat a parlament. Az áfacsökkentés vonatkozik a sífelvonókra, a fedett és szabadtéri sportlétesítményekre, a fürdőkre, a gasztroszektorra és az étkeztetésre.
„Remélem, hogy ez a lépés nemcsak a vállalkozóknak, hanem a fizetővendégeknek is segít” – jelentette ki Matovič. Hozzátette, hogy a vendéglátásban két hónappal meghosszabbíthatják a határidőt, ha jelentősen emelkedik a bevételek elszámolása. Szerinte a vendéglátósok csak a forgalmuk 35%-át ismerik be.
Juraj Šeliga (Za ľudí) elmondta, a módosításba mind a három kormánypárt beleegyezett. „Nehéz politikai vita volt” – tette hozzá. Szerinte a döntéssel mindenki nyer, aki beült egy étterembe.
Matovič azt is bejelentette, kompenzálják az önkormányzatok adóbónusz-emelés miatti bevételkieséseit, 100 millió eurót kapnak a jogi személyek által befizetett adóból. Emellett 200 millió eurót kapnak az önkormányzatok a növekvő energiaárak kompenzálására. Hozzátette, addig fogja segíteni ily módon a kormány az önkormányzatokat, amíg elfogy az árplafon bevezetésére szánt 200 millió eurós támogatási csomag.

TASR

hirdetés
Previous articleMegrendezték a II. Komáromi Onkológiai Konferenciát
Next articleMegkezdi a 14. nyugdíjak kifizetését a Szociális Biztosító