HAZA BELFÖLD Mától lép életbe az új vasúti kedvezmény a munkavállalóknak

Mától lép életbe az új vasúti kedvezmény a munkavállalóknak

1015
hirdetés

Amint arról már beszámoltunk a kormány új szociális csomagja értelmében mától 50 %-os kedvezménnyel utazhatnak a vonaton azok, akik munkába járásra használják azt ki. A rendelet érvényes a Szlovák Vasúttársaság és a RegioJet járataira is.

A kedvezmény a járatok másodosztályára vonatkozik, de csak ha heti- vagy havijegyet vásárolnak, függetlenül attól, hogy menettérti vagy egyirányú jegyet váltanak.

A visszaélések elkerülése végett a kedvezmény csak 210 kilométeren belül megvásárolt szakaszra érvényes, és konkrétan személyre és vasúti vonalra megváltható.

Külföldre természetesen nem lehet kihasználni, de a nemzetközi járatok szlovákiai szakaszára viszont igen, anélkül, hogy illetéket kellene hozzá fizetni. A Super Cityk esetében viszont illeték hozzáfizetése is szükséges lesz.

A közlekedésügyi minisztérium tájékoztatása szerint a kedvezménycsomag mintegy 1,35 millió eurójába fog kerülni az államnak. Azonban bíznak benne, hogy ezáltal megnövekszik a lakosok érdeklődése a vasút igénybevételére és annak előnyeire.

Eddig is érvényben voltak kedvezmények a munkába járóknak. Hasonlóan a heti, illetve havi jegyet vásárlók vehették ezeket igénybe. Azzal a különbséggel, hogy a heti jegy megvásárlása esetén eddig 30-35 %-os, a havinál 40-45 %-os kedvezmény volt csak.

A kormány vasúti kedvezményei hatására valóban megnövekedett a lakosok száma a vonatokon. Ellenben a más tömegközlekedési formákra is kihatással van. A SAD például beszünteti 40 éve működő Zsolna-Komárom járatát, de más járatok törlését is kilátásba helyezte.

tasr, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleKét ember meghalt a ma esti ógyallai tűzesetben
Next articleÁllásfoglalás a komáromi bencés rendház ügyében