HAZA RÉGIÓ Matematika-rendezvények a Selye János Gimnáziumban

Matematika-rendezvények a Selye János Gimnáziumban

1026
hirdetés

img_0779A komáromi Selye János Gimnázium falai között november folyamán két olyan matematika-rendezvényre is sor került, melyek már gazdag hagyományokkal rendelkeznek és fontos szerepet töltenek be az iskola életében.

A november 18-20-i hétvégén a komáromi Ipari Középiskola és a Selye János Gimnázium közös szervezésében került sor a XXIV. Nagy Károly Matematikai Diáktalálkozóra, melynek keretében átadták az Oláh György Magyar Matematikai Tehetség-díjakat is: idén Scheffler Barna erdélyi és Szögi Roland délvidéki diák vehette át. A rendezvény nyitóünnepségén részt vett Stubendek László, Komárom polgármestere, Vetter János, az Ipari Szakközépiskola igazgatója, valamint Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója. A megnyitón közreműködött Fehér Dalma, a Selye János Gimnázium negyedikes tanulója.

Keszegh István, Horváth Katalin és Fehér Erzsébet főszervezőknek köszönhetően a rendezvény résztvevői img_0765különböző, korosztályok szerint bontott matematikai előadásokat hallgathattak meg a hétvége során. A diákok számára leginkább a bizonyítások, magasabbfokú egyenletek, bicentrikus négyszögek, generátorfüggvények, halmazok és halmazrendszerek, ill. rekurzív sorozatok témakörét érintő előadásokat szerveztek, a tanárok viszont többek között Kezdjük kicsivel! és Lehetne másképp is címet viselő szakmai előadásokat hallgathattak, de szó esett Dienes Zoltán Pál matematikus életéről is. Az előadássorozatot a Mácza Mihály helytörténész által vezetett városnézés, szakmai beszélgetések, ill. a péntek esti kulturális program gazdagította, melynek keretében Siposhegyi Péter Hantjával sem takar – János passió c. monodrámáját Boráros Imre, Kossuth-díjas színművész adta elő. Az előadáson közreműködött Tarics Péter.

  1. november 25-én került sor a Selye János Gimnázium által szervezett hagyományos Cornides István Matematika-Fizika Emlékversenyre. A versenyt Andruskó Imre, a gimnázium igazgatója nyitotta meg. A verseny névadójáról minden évben egy hozzá közel álló kollégája vagy diákja emlékezik meg, a felkérésnek idén dr. Morvay László, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Fizika Tanszékének nyugalmazott docense tett eleget. A megnyitón továbbá közreműködtek a Selye János Gimnázium volt és jelenlegi tanárai, Dr. Kalácska József és Horváth Katalin.

A délelőtt folyamán zajlott a matematika-, majd a fizikaverseny, melyen magyarországi és szlovákiai magyar iskolák diákjai is részt vettek: a pannonhalmi Bencés Gimnázium, a tatai Eötvös József Gimnázium, az ógyallai Építőipari Szakközépiskola, a komáromi Ipari Szakközépiskola, a dunaszerdahelyi Magángimnázium és Magyar Tannyelvű Gimnázium, a budapesti Szent István Gimnázium, valamint a komáromi Selye János Gimnázium diákjai.

Vajányi Orsolya,
a Selye János Gimnázium tanára

(Fotó: RNDr. Holczhei Árpád)

 

dunataj.sk

hirdetés
Previous articleAz ENSZ előtt a szlovákiai magyar kisebbségek helyzete
Next articleBiztonságunk érdekében: Látni és láttatni!