HAZA SJG Matematika–Fizika Nap a Selye János Gimnáziumban

MatematikaFizika Nap a Selye János Gimnáziumban

645
hirdetés

A Cornides István Matematika–Fizika Emlékversenyt a komáromi magyar tannyelvű gimnázium egykori és jelenlegi tanárai hívták életre. 2001-ben a Selye János Gimnáziumban a hetvenes évek óta zajló szellemi diákviadalt Kalácska József javaslatára Cornides Istvánról nevezték el Cornides István Matematika–Fizika Emlékversenynek, amelyen évente több felvidéki és magyarországi középiskola diákjai négy kategóriában vesznek részt. Iskolánk méltó módon ápolja Cornides István emlékét, hiszen egy tantermet is elneveztek róla, és évente versenyt rendezünk emlékére, így Magdi néni, Cornides István özvegye a verseny jutalmazásán kívül a tanév végén évente több tízezer forintos Cornides-ösztöndíjat is adományoz a legjobb gimnazista diáknak.

  1. november 25-én délelőtt 9-től 13 óráig négy magyarországi – a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, a tatai Eötvös József Gimnázium, a budapesti Szent István Gimnázium és a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium – és hat felvidéki középiskola – a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium, a galántai Kodály Zoltán Gimnázium, az ipolysági Szondy György Gimnázium, az ógyallai Építőipari Szakközépiskola, a komáromi Ipari Szakközépiskola és a Selye János Gimnázium – diákjai törték a fejüket a feladatok megoldásán – több, mint hetvenöten. A versenyt gimnáziumunk igazgatója, Andruskó Imre nyitotta meg, majd dr. Morvay László, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem nyugalmazott egyetemi docensa Cornides Istvánról, a verseny névadójáról tartott rövid megemlékezést. A feladatokat matematikából és fizikából iskolánk tanárai, dr. Bukor Emőke és Hevesi Anikó vezetésével állították össze.

Rendhagyó módon, 10 órától megemlékeztünk Lovász Gabriella tanárnőről, gyermekei Györgyi és Tibor jelenlétében. A Legendás tanáraink arcképcsarnokában elhelyeztük a tanárnő portréját és rövid életrajzát. A megemlékezésen felléptek a Selye János Gimnázium V.N osztályos diákjai, Hevesi Dániel és Sovinszky Ákos. A tanárnőről fia, Lovász Tibor és egykori osztálytársa, Slančíkné Bognár Zsuzsanna, illetve a gimnázium igazgatója, Andruskó Imre emlékeztek meg.

A Cornides-verseny eredményhirdetésére hagyományosan januárban, a Magyar kultúra napján kerül majd sor, ahol a kategóriánként az  első három helyezett pénzjutalomban részesül.

-sjg-

Fotók: Nagy András

hirdetés
Previous articleA főügyészség megszüntette a Fico és más személyek ellen indított eljárást
Next articleJóváhagyták a parlamenti képviselők az orvosok bérének emelését