HAZA HÍR-MIX Martosi Szabadegyetem: a migránsválság, az európai kultúra hanyatlása és a kisebbségi érdekérvényesítés...

Martosi Szabadegyetem: a migránsválság, az európai kultúra hanyatlása és a kisebbségi érdekérvényesítés a fő témák

1019
hirdetés

A migránsválság, s ezzel összefüggésben az európai kultúra hanyatlása, illetve a felvidéki magyarság oktatásügye és jogérvényesítése lesznek a vezető témák az ötödik Martosi Szabadegyetemen, amely az idén új, nagyobb fesztiválhelyszínen várja a látogatókat – tájékoztatta az MTI-t Gubík László, a felvidéki szabadegyetem főszervezője csütörtökön.

    A Martosi Szabadegyetemet, hagyományteremtő és egyúttal hiánypótló céllal, az erdélyi Tusványos mintájára 2013-ban rendezték meg először. A szabadegyetemet, amelyet már első évadában a magyarok felvidéki találkozóhelyeként jellemzett a sajtó, az idén július 5-9. között tartják a Révkomáromhoz közeli Martos községben.
    A szabadegyetem előadásai és beszélgetései témáikat tekintve az idén is a felvidéki magyar közvéleményt leginkább megmozgató kérdésekre összpontosítanak.
    „A Felvidékre vetítve ez az oktatásügyet, a magyar kormány gazdaságfejlesztési csomagját és a közösségi jogérvényesítés lehetőségeit jelenti. A Kárpát-medence viszonylatában a legfontosabb nemzetpolitikai kérdések kerülnek terítékre, európai léptékben a migránsválság és az európai kultúra hanyatlása lesz kiemelt téma, a világpolitikát tekintve pedig a trumpizmusról és a neoliberális világkép visszaszorulásáról is szó lesz” – emelte ki a hangsúlyos témákat Gubík László.
    A Martfeszt már első, szerdai napján fajsúlyos programokkal indít. Ilyen lesz a „Lenni és művelődni, vagy nem lenni” címmel megrendezett oktatási és kulturális fórum is, amelyet a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Rákóczi Szövetség, illetve a Csemadok szakértőinek részvételével tartanak. A programsorban ezt követően mutatkozik be az Esterházy Akadémia, amelyet a felvidéki közéleti utánpótlás kinevelésének szükségessége ihletett, majd a szabadegyetem fővédnökének, Kövér László házelnöknek hagyományos fórumára kerül sor, amelyen Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkárral és Menyhárt Józseffel, az MKP elnökével ülnek egy asztalhoz.
    A szabadegyetem csütörtöki napján A lázadás éve vagy lassú visszarendeződés címmel a trumpizmus és az Egyesült Királyság Európai Unióból történő távozása szerepel napirenden. A Brexit témájáról Megadja Gábor beszélget Őry Péterrel, az MKP Országos Tanácsának (OT) elnökével, majd Nógrádi György a népvándorlásról és a terrorizmusról tartandó előadása kerül sorra. Pénteken a felvidéki gazdaságfejlesztési csomag részleteiről Kiss-Parciu Péter gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár, illetve Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke és Iván Tamás, a program felvidéki koordinátora beszél majd, szombaton délután pedig ismét megtartják a külhoni magyar pártelnökök ugyancsak hagyományossá vált nemzetpolitikai fórumát is.
    Mivel a szabadegyetem az elmúlt években kinőtte eddigi otthonát, a martosi Feszty parkot, az idén új helyszínre költözik, de Martoson marad.
    „Az új helyszín egy jövőre felépülő ifjúsági rendezvényközpont területén lesz” – mondta az újításról Gubík László, aki szerint a martosi labdarúgópálya mellett kialakított fesztiválhelyszín három-négyszerese az előzőnek, ami új programok – köztük strandröplabda, vízifoci – megvalósítására is lehetőséget ad majd. Hozzátette: a nagyobb helyszínre költözés indokoltságát már az idei jegyelővételi, illetve regisztrációs adatok is bizonyítani látszanak. „Az eddigi éveket tekintve most állunk a legjobban” – mondta a főszervező, megjegyezve: a középiskolásoknak, illetve a külhoni magyar területekről érkező vendégeknek az idén is ingyenes belépést biztosítanak.
    A fesztivál zenei felhozatalát már korábban bemutatták a Martfeszt szervezői, akik az idén – a tehetséggondozás támogatásának kiemelt célkitűzése mentén – a korábbinál nagyobb teret szántak a felvidéki magyar együtteseknek. A rendezvény zenei programjának húzónevei közé tartozik a fesztiválnyitó Csík zenekar, a Hooligans, a Halott pénz, a Tankcsapda és az Ismerős Arcok, a felvidéki fellépők közül pedig a Phoenix RT, a Jóvilágvan, az Arizóna, a Rómeó Vérzik és a História együtteseket emelték ki a szervezők. A rendezvény részletes programja a www.martosiszabadegyetem.sk honlapon érhető el.

MTI

hirdetés
Previous articleMegelőzte az MKP támogatottsága a Most-Híd vegyespártét egy felmérés szerint
Next articleKomárom északi részére is ellátogat az olimpiai láng