HAZA HÍR-MIX MARTFESZT – Veled együtt mindenki ott lesz

MARTFESZT – Veled együtt mindenki ott lesz

1198
hirdetés

martfeszt2A július 8-12. között esedékes III. Martosi Szabadegyetem zenei kínálata már hetek óta ismert, és mostanra a beszélgetések, előadások döntő többsége is összeállt.

A már korábban beharangozott, vidám ébresztőt a Felvidék Rádió fogja fújni, ahogy a „Felvidék, szeretlek!” néven futó délelőtti játékokat és vetélkedőket is ők bonyolítják le. A fiúk a tavalyi Martfeszt éjszakai záróbulijain is igazolták, hogy szakértői a hangulatteremtésnek, idén pedig már velük is indulnak majd a játékra és vidámságra kapható martlakók napjai.

A szabadegyetem fővédnöke idén is Kövér László, az Országgyűlés elnöke lesz, a közéleti beszélgetések és előadások vezető témája pedig az autonómia, azaz az önigazgatás és a magyar nemzetpolitika. A Magyar Közösség Pártja által tavaly megjelentetett önigazgatási elképzelés időszerűvé teszi az autonómia céljainak és lehetőségeinek a megvitatását, beleértve a gazdasági, pénzügyi és népjóléti vonatkozásokat. Felvidék gazdasági helyzete és az elmúlt 25 év államilag gerjesztett hanyatlása megkerülhetetlen témát vet fel, beleértve természetesen a kitörési pontokról, helyi gazdasági lehetőségekről és a pályakezdő vállalkozók segítéséről folytatott eszmecserét. A 2012-es kormányváltás óta egyre nehezebb helyzetbe hozták a felvidéki magyar iskolaügyet, és ezek a folyamatok most, a ciklus vége felé közeledvén, egészpályás letámadásba mentek át. Jelenleg már egyszerre küzdünk magyar alap- és középiskoláink tekintélyes részének bezárása, valamint a magyarórák számának államilag előírt csökkentése ellen. Mindez megkerülhetetlenné teszi az oktatásügyi fórumot Martoson. A felvidéki sorsot leghitelesebben megjelenítő, számtalan üldöztetést elszenvedő mártír gróf, Esterházy János eszmei és erkölcsi hagyatéka rendszeresen megjelenik a Martosi Szabadegyetemen. Ezúttal a róla írt könyv szerzőjével, Molnár Imrével hallható és látható majd beszélgetés.

A közéleti programok természetesen Felvidéken túlra is kitekintenek. Közvetlenül érintett vendégek révén szó lesz az ukrán válság miatt nagyon nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyarokról, a külhoni magyar pártvezetők is találkoznak, valamint eljön a bolíviai fogságából hosszú évek után kiszabadult Tóásó Előddel együtt eljön Lukács Csaba újságíró is. Duray Miklós tőle szokatlanabb témával, Felvidék természeti szépségeivel jelentkezik, Csáky Pál Boráros Imre Kossuth-díjas felvidéki színésszel beszélget, és ott lesz Martoson a Magyar Népmesék, a János vitéz, a Fehérlófia és más népszerű rajzfilmek rendezője, Jankovics Marcell is. Világi Oszkár bizonyára kap majd a DAC-cal kapcsolatos kérdéseket is, de a fő téma ezúttal a Csallóköz élelmiszertermelési értékeit felkaroló Kukkonia kezdeményezés. Természetesen a sport témakörének is ott a helye egy ilyen rendezvényen. Gazdag József bemutatja az Egy futballfüggő naplója című könyvét, híres magyar élsportolók részvétele is várhat, és eljön Kiss Virág fitneszvilágbajnok. A népszerű színésznő, Gubík Ági, az Argo 2 csapata és Felvidék szépe – Balogh Viktória – részvétele könnyedebb időtöltést ígér.

Az esti szórakoztatásról Rúzsa Magdi, Demjén Ferenc, a Tankcsapda, az Ismerős Arcok és sokan mások gondoskodnak az öt nap során, számos műfajt felvonultatva, hogy mindenki megtalálja a számítását. A Feszty Parkban, illetve a tágabb helyszínen több olyan újdonság lesz, amelyek a jobb lebonyolítást, illetve a vendégek közérzetének javítását szolgálják, beleértve az esősátrat, a pihenősarkot, az ingyenes mobiltöltőt és a kitelepülő vendéglőknél igénybe vehető napi ételkupont.

Az idei Martfeszt nemcsak az ismeretterjesztésben, tájékoztatásban és szórakoztatásban találja meg a szerepét, hanem a jótékonykodásban is. A leukémiás gyerekeket segítő Kantha Dóra Alapítvány szombaton családi délutánt szervez Iveta Radičová korábbi miniszterelnök védnökségével, a Martosi Szabadegyetem égisze alatt. Ebben népszerű zenészek koncertjei, gyermekprogramok és az egészséges életmódról szóló előadások is helyet kaptak. A Szabadegyetem emellett a martosi óvodát gyermekbútorokkal támogatja.

-martfeszt-

hirdetés