HAZA BELFÖLD Március 15. – Az 1848-as szabadságharc emléke előtt tisztelegtek a Felvidéken

Március 15. – Az 1848-as szabadságharc emléke előtt tisztelegtek a Felvidéken

792
hirdetés

Több tucat településen tisztelegtek a Felvidéken az 1848-as forradalom és szabadságharc emléke előtt pénteken, noha az időjárás viszontagságai miatt sok helyütt el kellett halasztani a tervezett ünnepségeket.

    Pozsonyban az idén is a Medikus kertben lévő Petőfi-szobornál tartották a megemlékezést. Itt a felvidéki magyarság legnagyobb taglétszámú kulturális szervezete, a Csemadok, továbbá Magyarország pozsonyi nagykövetsége, a pozsonyi kulturális intézet és a Petőfi Sándor Emlékmű Bizottság rendezte az ünnepi megemlékezést.
    Radnai Béla szobránál mondott beszédében Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete hangoztatta: ma, amikor a fogyasztói társadalom csábítása, a globális gazdasági és pénzügyi válság arra ösztönzi az embereket, hogy csak a saját boldogulásukkal törődjenek, nem szabad elfeledni 1848 üzenetét: azt, hogy társadalmi igazságosság és szabadság nélkül nincs valódi egyéni boldogság. Hozzátette: a forradalom egyik üzenete, hogy nincs hiábavaló küzdelem, mert az érdekeink és céljaink melletti kiállás mindig meghozza a maga gyümölcsét.
    A megemlékezés, amelyen a hideg idő ellenére mintegy kétszázan vettek részt, a Himnusz eléneklésével zárult.
    A Szlovákia keleti végein a tervezett ünnepi megemlékezések nagy részét nem tartották meg vagy későbbre halasztották a csütörtök este óta tartó folyamatos havazás és erős szél következtében kritikussá vált közlekedési helyzet miatt. Hasonló okból maradt el a megemlékezés a külvilágtól elzárt Révkomáromban és Gútán, valamint a Magyar Közösség Pártjának (MKP) központi ünnepsége Nagymegyeren és a dél-nyugati járások több településén is. Több rendezvényre pedig módosított formában került sor, mert az ítéletidő miatt azokra nem tudtak eljutni a meghívott vendégek.

MTI

hirdetés
Previous articleOrbán Viktor levele március 15. alkalmából
Next articleHavazás – Osztrák hókotrók az M1-esen