HAZA RÉGIÓ Már nem a víz az úr!

Már nem a víz az úr!

976
hirdetés

A Komárom és Almásfüzitő közt megépült rendszert október 16-án adták át.

10Tavaly év elején Orbán Viktor miniszterelnök úr tette le az új dunai gát alapkövét a helyi rakparton. A Komárom és Almásfüzitő közt megépült rendszert október 16-án adták át. A szakasz nemcsak a két települést, de az öblözet 30 négyzetkilométerét is megvédi egy, a 2013-as rekordárvízhez mérhető katasztrófahelyzettől. A több mint 7 milliárd forint összértékű beruházást a kormány kiemelt állami beruházásként kezelte.

– Mindnyájan emlékszünk, hogy két évvel ezelőtt, június 8-án és 9-én 845 centiméteren tetőzött Komáromnál a Duna. A példaértékű összefogásnak, a szakemberek, és az önkéntesek munkájának köszönhetően a medrében tartottuk a Dunát, megvédtük Komáromot! A mai nap a köszöneté! Köszönöm Magyarország kormányának, hogy kiemelten kezelte ezt a beruházást! A megépült gátrendszer megvédi városunkat, és Almásfüzitő, illetve a környező települések lakóit. Emellett Komárom mást, többet is kapott, egy élhető Duna partot, mely a jövőben turisztikai célokat is szolgálhat – mondta az átadó alkalmával dr. Molnár Attila polgármester.

Az állam a 2007-2014-es ciklusban 213 milliárd forintot költött árvízvédelemre, ebből 403 kilométeren megerősítették a védvonalat, az ország számos pontján épültek zsilipek, víztározók, és gátőrházak.

– Ezek közül hatékonyságában a Komárom-Almásfüzitő gátvonal az első helyen áll. 2013 nyarán az a veszély fenyegetett, hogy a települések, a hozzájuk tartozó mezőgazdasági, és ipari területek is víz alá kerülnek. 29.000 ember életét fenyegette az ár, így ez a fejlesztés mindenképpen indokolt, hasznos és hatékony volt – nyilatkozta dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatásért és vízügyért felelős helyettes államtitkár.

A beruházás részeként 10 kilométeren megerősítették az árvízvédelmi gátat, további négy kilométeren pedig új védmű épült. Külön ki kell emelni a komáromi vasútállomással szemben lévő 522 méteres területet, ahol a korábbi kőburkolatú földtöltés helyett árvízvédelmi fal és burkolt töltéskorona készült.

Mindez lehetővé teszi, hogy a jövőben a Duna áradásakor ne kelljen leállítani, vagy korlátozni a Bécs-Budapest közötti vasúti forgalmat. A 7,3 milliárd forintos beruházás több mint 120 embernek adott munkát – emelte ki beszédében dr. Kancz Csaba Komárom-Esztergom megye kormánymegbízottja.

Az eseményen részt vett Czunyiné dr. Bertalan Judit térségünk országgyűlési képviselője, köznevelésért felelős államtitkár is.

– Az elkészült védmű 30 ezer ember biztonságát szolgálja. A két évvel ezelőtti események bevésték az itt élők fejébe, hogy létezik olyan összefogás, amivel szinte a lehetetlent is meg lehet állítani! A célunk az, hogy amit emberi erővel meg lehet előzni, azt meg is tegyük – mondta az államtitkár.

– Napokig talpon voltunk alvás nélkül, közben megtapasztaltuk, mit jelent a bátorság, a kitartás, az erő, a közös akarat. Akkoriban sokan próbálták ki, milyen szembenézni a lehetetlennel; és milyen érzés az, ha mégis, csak azért is sikerül. Az állam cselekvőképessége méretett meg, a vizsga sikerült! A legfontosabb dolog is teljesült, emberéletben nem esett kár – tette hozzá Czunyiné dr. Bertalan Judit.

Az elkészült gátrendszert a történelmi egyházak képviselői megáldották. Az építkezés tavaly februárban indult, a munkát az időjárás miatt többször át kellett ütemezni, illetve egy régészeti lelőhely miatt annak nyomvonalát módosítani kellett.

– A MOL városrészben 600 méter hosszú, és 40 méter széles összefüggő városrészre bukkantunk, ahol a kormány támogatásának hála most is folynak az ásatások. Tavaly októberben mutattuk be azt a 800 négyzetméteres fürdőkomplexumot, melyet sikerült feltárnunk. Emellett számos értékes leletre bukkantunk, többek közt egy bronz lovassági díszsisakra, és olyan arany érmére, amit Vespasianus császár uralkodásának 10. évfordulója alkalmából bocsátottak ki – ezt már dr. Borhy László régészprofesszor, az ELTE dékánja mondta azon a kiállítás megnyitón, mely a területen idáig feltárt leleteket mutatja be.

A tárlat a Monostori erőd falai közt látható. A ELTE BTK dékánja hozzátette, remélik, hogy a feltárt városrész a jövőben a látogatók számára is nyitva áll majd.

Az ünneplés ezzel nem ért véget, hiszen az átadó délutánján a Komárom-Európa Futó Egyesület gátfutó-versenyt hirdetett, melyen az óvodásoktól kezdve a nyugdíjasokig rengetegen álltak rajthoz.

Galéria: Már nem a víz az úr!

 

komarom.hu

hirdetés
Previous articleHadak útján XXV. konferencia Komáromban
Next articleAudi Győr: 32 milliárd forintos fejlesztés