HAZA HÍR-MIX Már kampányolnak a Szövetség-listára a Komáromi járásból felkerült képviselő-jelöltek

Már kampányolnak a Szövetség-listára a Komáromi járásból felkerült képviselő-jelöltek

1283
hirdetés

Miután véglegessé vált a korábban három felvidéki elődpártból alakult Szövetség parlamenti képviselőjelölt-listája, Becse Norbertet, e magyar párt Komáromi járási elnökét a régiónkbeli jelöltállítás folyamatáról és szempontjairól, valamint az azzal kapcsolatos véleményéről és a már beindult választási kampányról kérdeztem. 

„Először a Szövetség Országos Elnöksége meghatározta az arra vonatkozó menetrendet, hogy az MKP-, az Összefogás- és a Híd-platformnak meddig kell jóváhagynia a saját parlamenti képviselőjelöltjeit. A Magyar Konzervatív Platform (MKP) esetében ez esetben is alulról jövő építkezésről beszélhetünk: az egyes járási elnökségek javaslatai a párt országos elnökségén keresztül előbb az MKP Országos Tanácsa, majd a Szövetség Országos Tanácsa elé kerültek, amelyek azt megvitatták és jóváhagyták. Tudomásom szerint a másik két platform esetében pedig országos szinten döntöttek arról, hogy a saját kvótáikból kik legyenek az egyes járások jelöltjei” – idézte fel az előzményeket Becse Norbert.

Hozzátette: június 23-án a párt pozsonyi OT-ülésén véglegesült a 150 fős országos jelöltlista. Egy héttel később pedig e listát az aláírt becsületbeli nyilatkozatokkal, valamint a szintén szükséges okiratokkal együtt leadták Zink Vass Nórának, a Szövetség országos titkárának, s az időben megérkezett a belügyminisztériumba.

Majd a Komáromi járási elnök a konkrét neveket is felsorolta: úgy lett 19 jelöltjük ezen a listán, hogy 19. személyként Gyimesi Györgyöt jelölték, aki a többi jelöltjüktől eltérően nem a járásunkban él.

„A 19 jelöltünk közül 10 az MKP-, 6 az Összefogás-, 1 a Híd-platform tagja, a lista utolsó helyeire került Halász Béla, Gúta polgármestere és Gyimesi György pedig független jelöltként kapott helyet a listánkon. Az MKP-platform jelöltjei: Viola Miklós, Gyarmati Tihamér, Iván Tamás, Domin István, Ágh László, Králik Róbert, Kiss Márton, Nyúl Gábor, Zink Vass Nóra és én. Az Összefogás-platformé: Bauer Ildikó, Orosz Örs, Marcinkó Adrián, Jókai Andrea, Molnár Zoltán és Stubendek Attila, a Hídé pedig Andruskó Imre” – ismertette a képviselőjelöltek névsorát.

Elmondta: mivel az addig 52. helyen álló Tankó Vilmos visszalépett, az utána következő jelöltjeik az eredeti helyükről eggyel előbbre léptek.

„Felsorolom azon jelöltjeink nevét a sorszámukkal együtt, akiknek megmaradt az eredeti sorszáma: 6. Orosz Örs, 9. Viola Miklós, 19. Bauer Ildikó, 25. Andruskó Imre, 29. Gyarmati Tihamér, 30. Iván Tamás, 31. Domin István. Eredetileg Iván Tamás a 109. helyen volt, de aztán cseréltem vele. Ezt a döntésemet Cziprusz Zoltán jelölt javaslata indokolta, hogy mivel a több területen aktív Tomi a párt ifjú komáromi elnöke, érdemes lenne előbbre tenni. Mivel más nem akarta átadni neki a saját helyét, ezt én tettem meg” – fejtette ki Becse Norbert.

Azt is megjegyezte: a 19 jelölt közül 6-an megyei képviselők. „Ami pedig a foglalkozásokat illeti: van köztünk több polgármester, iskolaigazgató, magánvállalkozó, mérnök, rendezvényszervező, s nem utolsó sorban orvos,  idegenforgalmi szakember és újságíró is. Ekképp minden területen biztosított a szakmaiság. Az MKP jelöltjeinek neve már több héttel ezelőtt nyilvános volt. Azt azonban nehezményezem, hogy szinte a leadás előtti percekig nem tudtam biztosan azt, hogy az Összefogás- és a Híd-platform részéről kiket javasolnak a közös listára. Azt még megértem, hogy a Híd szakadása miatt kialakult kaotikus helyzet nehezítette e platformbeli döntést, de azt nem igazán, hogy a járási Összefogás-platform miért titkolódzott az utolsó percekig…” – egészítette ki az elmondottakat.

Kérdésünkre, hogy járási pártelnökként mennyire elégedett a 150 : 19 listabeli aránnyal és annak járásunkra vonatkozó összetételével, így válaszolt: „ Ezt az arányt jónak, vállalhatónak tartom. Azt is, hogy a 19 jelöltünk között az első tízben 1-1 komáromi és gútai személy van. Sőt, ha az első húszat, illetve harmincat nézzük, akkor abban van további egy, illetve két komáromi jelölt, ráadásul közülük többen aktív megyei képviselők is”.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy már aktívan kampányol-e az egy híján húsz jelöltjük, s mennyire bíznak a parlamenti bejutásukban.

„A nyár folyamán sok helyen rendeznek falunapokat, amelyekre gyakran meghívnak minket, mi pedig szívesen teszünk eleget e meghívásoknak. Előfordul, hogy a szervezők konkrét személyeket várnak a településükre, ahol a meghívottak a szabadidejük függvényében a tiszteletüket teszik, s elbeszélgetnek a helyi lakosokkal. Ha pedig azt jelzik, hogy a rendezvényükön közülünk bárkit szívesen látnak, akkor a meghívásukat valamennyi jelöltnek szétküldjük, hogy bárki élhessen a lehetőséggel. Továbbá szívesen részt veszünk majd az augusztus huszadikai ünnepségeken és olyan tömeges eseményeken is, mint milyen a hétvégi naszvadi aratóünnepség volt és amilyen vasárnap a kolozsnémai 60. Járási Dal- és Táncünnepély lesz. Lakossági fórumokat a nyár folyamán nem tervezünk, mert a nagy hőségben a kultúrházakba szinte lehetetlen becsalni a választópolgárokat. Persze, a jelöltek más rendezvényeken is jelen lehetnek – ez a saját döntésükön, szorgalmukon és rátermettségükön múlik. Remélem, mindnyájan nagyon komolyan veszik a választási kampányt és azt is, hogy a magyar párt több járásunkbeli jelölttel együtt bejusson a parlamentbe. Az tudatosítható, hogy a Kék-Híd 2023 – projekt és Simon Zsolték tömörülése halálra van ítélve, mert valószínűleg csak 1-2 százalékot szereznek. Egyedül a Szövetségnek van esélye a parlamenti bejutásra akkor, ha a polgárok elmennek szavazni, és a szlovák pártok asszimilátor magyar jelöltjei helyett inkább ránk voksolnak” — felelte.

Végül az érdeklődőket meghívta a Szövetség országos kampányzárójára, amelyet majd szeptember 27-én (szerdán) a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban tartanak. Annak pontos kezdetéről és programjáról a médiát is időben tájékoztatják.   

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleHeves zivatarokra figyelmeztet a meteorológia
Next articleMegnyílt a XXXI. Jókai Mór Nyári Egyetem Komáromban