HAZA SZÍNES - ÉRDEKES Mamutfogat fogott egy amerikai rákhalász

Mamutfogat fogott egy amerikai rákhalász

999
hirdetés

Hatalmas mamutfog akadt egy amerikai rákhalász hálójába New Hempshire szövetségi állam partjainál, Rye Harbor közelében.

A több mint tizenöt centiméter hosszú, háromszög alakú, barázdált felületű „tárgyat” kavicsok és kagylók között fedezte fel a rákhalászathoz használt kotróhálóban. A LiveScience hírportálon olvasható riport szerint tüstént sejtette, hogy mit fogott ki, mert a „tetején látni lehetett az idegvégződés nyílását”.
Mike Anderson elárulta, hogy már korábban is húzott ki furcsa dolgokat vízből, köztük egy bálnacsigolyát, teknőskoponyát és egy hatalmas üzemanyagtartályt, amelyről először azt hitte, hogy valami kincsesláda.
Daniel Fisher, a Michigani Egyetem evolúciós biológusa megerősítette, hogy a szokatlan zsákmány valóban mamutfog, és valószínűleg egy gyapjas mamuté lehetett.
A hatalmas termetű állatok csaknem százötvenezer éven át kóboroltak Eurázsia és Amerika jéggel és hóval borított tájain, füves sztyeppéin. Különösen Észak-Amerika keleti részében szaporodtak el a jégkorszakban, amikor a tengerszint jóval alacsonyabb volt a jelenleginél, és a mai kontinentális talapzat még szárazföld volt.
Az óriási, hat-nyolc tonnát is nyomó mamutok, amelyek marmagassága elérte a 4,2 métert, agyaruk hossza pedig az öt métert, tízezer évvel ezelőtt pusztultak ki.

MTI

hirdetés