HAZA RÉGIÓ Málenkij robot

Málenkij robot

1408
hirdetés

12A tavalyi esztendő a Gulagra hurcoltak emlékéve volt. Ebből az alkalomból a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (SZORAKÉSZ) és a Komáromi Erődök Barátainak Egyesülete (KEBEL) közösen avatott emléktáblát annak a több száz komárominak a tiszteletére, akiket internáltak. Az esemény fővédnöke Czunyiné dr. Bertalan Judit térségünk országgyűlési képviselője, köznevelésért felelős államtitkár volt. A megemlékezésen tiszteletét tette Észak- és Dél-Komárom vezetése, közreműködött a Duna Népdalkör és Oláh Kálmán.

A Monostori erődben tartott megemlékezésen elsőként dr. Molnár Attila polgármester szólt a megjelentekhez. Beszédében elmondta, hogy a komáromi erődök sok borzalmat láttak. A falak közül vitték el az embereket, köztük az egyesített város első polgármesterét, Alapy Gáspárt a náci koncentrációs táborba, innen indultak a katonák a Don kanyarba, és itt alakították ki a Csehszlovákiából kitelepített magyarok szükséglakásait is. A polgármester hangsúlyozta: a megélt sorsokon változtatni már nem lehet, de emlékezni és emlékeztetni kötelességünk, és felelősségünk!

Dr. Molnár Attila felolvasta a város díszpolgárának, Pákh Tibornak visszaemlékezését is, aki három és fél évet töltött a Szovjetunió munkatáborában. Ebben elhangzott, hogy Moszkva 600 ezer magyar ember életét oltotta ki, köztük több száz komáromiét is.

Czunyiné dr. Bertalan Judit államtitkár, az esemény fővédnöke arról beszélt, hogy törlesztenünk kell dédapáinknak, nagyapáinknak, apáinknak, akik a kommunista diktatúra áldozatává váltak.

Emlékezésben erő van! Annyi kárt semmi nem okozott a magyar történelemben, mint a kommunista diktatúra fél évszázada. Nem csak földrajzi, de lelki megszállás alatt tartották hazánkat. A fiatalok a történelemkönyvekből megismerhetik az adatokat, a száraz tényeket, de az érzést már nekünk kell átadnunk, hogy ez soha ne ismétlődhessen meg. Magyarország kormánya 2010 óta azon dolgozik, hogy történelmünk elhallgatott fejezetei végre teljes igazságukban napvilágra kerüljenek, hogy abból erőt, és kitartást meríthessenek a felnövekvő generációk is – hangzottak az államtitkár szavai.

Ugyanennek a fontosságáról beszélt a SZORAKÉSZ elnöke, Menczer Erzsébet, akinek gyermekkorát meghatározta a kommunista diktatúra, hiszen szüleit kényszermunkára hurcolták.

Hogy milyen volt a kommunista diktatúra? Az 50-es években gyilkolt, a 60-as években börtönbe zárt, a 70-es években próbált egyezkedni, a 80-as évekre teljes gazdasági és erkölcsi csődbe vitte az országot. A rendszerváltás után abban reménykedtünk, hogy végleg a politika mauzóleumába kerülnek, de sajnos a mai napig küzdenünk kell a szélső baloldallal – mondta Menczer Erzsébet.

A KEBEL Egyesület 2012-ben avatta fel azt a táblát, ami a Don kanyarnál elesett katonákra emlékeztet, két évvel később az I. világháború hőseinek tiszteletére állítottak táblát, most pedig a Gulagra hurcolt komáromiak előtt rótták le kegyeletüket. Az emléktábla avatás után mindhárom táblánál elhelyezték a koszorúkat. Az eseményen közreműködött a Duna Népdalkör és Oláh Kálmán, a Kultsár István Szakközépiskola tanára.

Galéria: Málenkij robot – Emléktáblát kaptak a Gulagra hurcoltak

 

komarom.hu

hirdetés
Previous articleIdei első közgyűlését tartotta a Pons Danubii Tatán
Next articleMeghalt Alan Rickman világhírű brit színész