HAZA RÉGIÓ Májustól 30 centért utazhatnak autóbusszal Nyitra megyében a nyugdíjasok

Májustól 30 centért utazhatnak autóbusszal Nyitra megyében a nyugdíjasok

542
hirdetés

A nyugdíjkorhatárt elérők májustól kedvezményesen, 30 centért utazhatnak autóbusszal Nyitra (NSK) megyében. A kedvezmény a Nyitra megye tarifái szerint közlekedő autóbuszokon lesz érvényes – a változást márciusi ülésén hagyta jóvá a megyei képviselő-testület.

Illusztráció, Pixabay

Eddig eltérő összeget fizettek a nyugdíjkorhatárt betöltő utasok és a 70 év felettiek, ezt a különbséget szüntetik meg, és a kedvezmény további csoportokra is érvényes lesz. A javaslatot a Demokratická koalícia (KDH, SaS, Tím Kraj Nitra, Šanca, Spolu-OD, ODS, DS, OKS, Za ľudí) terjesztette elő. 30 centért utazhatnak majd a volt politikai foglyok, az arany- és gyémántplakettes, továbbá a Jánský-emlékéremmel és Kňazovický-emlékéremmel kitüntetett véradók is.
Branislav Becík megyeelnök elmondta, az intézkedés hozzávetőleg 99 ezer euróba kerül a megyének. „Nagyon örülök, hogy a képviselők szinte egyhangúan hagyták jóvá a javaslatot. Vannak olyan elképzelések is a frakciók részéről, hogy teljesen ingyen utazhatnának az idősek. Én örülnék, ha a fiatal családoknak is segíthetnénk, ha idővel a beutazó tanulók és a diákok ingyen juthatnának el az iskolába. Információim szerint a szülők nagyon örülnének ennek” – mondta Becík.
Ugyanakkor a megyeelnök szavai szerint még korai beszélni erről a javaslatról, a megyének egyelőre a mostani intézkedés hatásait kell kiértékelnie. „Ha beválik, jövőre talán beszélhetünk arról, hogy egy új általános érvényű rendeletet fogadjunk el, és ingyen utazhatnának a nyugdíjasok, utána pedig én ugyanilyen intézkedést javasolnék a diákjaink számára” – tette hozzá Becík.

TASR

hirdetés