HAZA BELFÖLD Magyarország biztosít menedéket Malina Hedvignek és családjának

Magyarország biztosít menedéket Malina Hedvignek és családjának

823
hirdetés

43263 Malina Hedvig felvette a magyar állampolgárságot, családjával Győrbe költözik. Borkai Zsolt győri polgármester előtt csütörtökön, december 19-én tette le az esküt. Semjén Zsolt szolidaritást vállalt az üldözött Hedviggel.
Magyarország természetes kötelességét teljesíti azzal, hogy a magyar állampolgárság és a magyarországi letelepedés által menedéket biztosít Malina Hedvignek és családjának – közölte Semjén Zsolt, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes csütörtökön.
Semjén Zsolt az MTI-nek küldött közleményében azt írta: Malina Hedvig nehéz döntése ugyanakkor önmagában vádirat a szlovák politika és hatósági zaklatás embertelenségével szemben.
A miniszterelnök-helyettes szerint Malina Hedvig emberi jogainak durva és sorozatos megsértése okozta azt, hogy kényszerből el kell hagynia szülőföldjét. Az ő kálváriája felkiáltójel a szlovák társadalom és „a kisujját nem mozdító európai uniós bürokrácia felé is” – fogalmazott Semjén Zsolt.
A politikus közölte: Magyarország minden magyarnak hazája, és így megbecsüléssel fogadja Malina Hedviget.
„Egyúttal kifejezzük teljes szolidaritásunkat az üldözött Malina Hedviggel, családjával és minden felvidéki sorstársával” – fűzte hozzá.
Malina Hedvig azt mondta, hogy nem menekül az ügyészségi eljárás és az esetleges per elől, de gyermekeit meg akarja óvni a folyamatos rendőri zaklatástól.
Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte, vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kaliňák később nyilvánosan azzal vádolták meg, hogy az eset vagy nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy elmondta. 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene.
2012 februárjában a szlovák kormány nyilatkozatban fejezte ki
sajnálkozását Malina Hedvig ügye miatt, mondván: bizonyos körülmények arra mutatnak, hogy sérülhettek a panaszosnak az általános emberi jogi charta által biztosított jogai. Ugyanakkor a Malina Hedviggel szembeni eljárás nem zárult le, az ügyészség ennek keretében elmeorvosi vizsgálatot indítványozott.
Azt még nem lehet tudni, hogy a magyar állampolgárság felvételének és a költözésnek milyen hatása lesz az ügyészségi eljárásra.

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleHonlapunk háttere megújult
Next articleKarácsony a MOL városrészben