HAZA HÍR-MIX Magyarok Szlovákia legjobb filmszínészei?!

Magyarok Szlovákia legjobb filmszínészei?!

940
hirdetés

Legalábbis a legrangosabb szlovákiai filmdíjnak számító Nap a hálóban szombat esti átadója után úgy tűnik, hogy az idén hazai magyar színészeket tartottak a legjobbaknak! Mokos Attila, a Komáromi Jókai Színház Jászai Mari-díjas művésze ugyanis kiérdemelte a legjobb férfi fő- és mellékszereplő díját is, Pecháček Bárdos Judit pedig a legjobb női főszereplőnek járó díjat vehette át.

Mokos Attila több szlovák filmben is szerepel(t) (fotó: Facebook)

A Nap a hálóban (Slnko v sieti) díjat 2004 óta ítéli oda a Szlovák Televíziós és Filmakadémia az előző évben forgatott legjobb filmek alkotóinak. Már az is örvendetes tény, hogy a szlovák közmédia egyes csatornáján a Szlovák Rádió koncertterméből élőben közvetített idei díjátadón több szlovákiai magyar alkotó:

Mokos Attila, Pecháček Bárdos Judit és Gadus Erika is szerepelt a jelöltek között.

Az elért csodálatos eredmény pedig minden várakozást felülmúlt!

Mokos Attila díjazott alakításának egyik pillanata (Fotó: Facebook)

Mokos Attila Ivo Trajkov rendező  Piargy című filmjének Ján Roháčaként előbb a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat vehette át, majd nagy meglepetésére  másodszor is szólították őt. Ugyanis Lučáno Ármin Wámbéry megformálásáért a  Rastislav Boroš által rendezett Fehér lovon fekete (Čierne na bielom koni) című filmbenpedig a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat kapta meg.

Ilyen még sosem fordult elő a Szlovák Televíziós és Filmakadémia díjátadóján,

hogy ugyanaz a színművész az említett mindkét díjat  átvehette volna.

Nem túlzás tehát azt állítani, hogy ezzel filmtörténelmet írt Mokos Attila, ekképp öregbítve a hazai magyar színésztársadalom jó hírnevét is. Az már csak hab volt a tortán, hogy a díjátadók egyike, Bandor Éva Jászai Mari-díjas színművész magyarul köszöntötte a közönséget és az anyanyelvén gratulált Mokos Attilának.

Pecháček Bárdos Judit a Piargy című filmben (Fotó: Facebook)

Ugyancsak a Piargy-ban nyújtott alakításáért Pecháček Bárdos Judit pedig megkapta a legjobb női főszereplő díját. A legjobb film az Áldozat (Obeť) lett, amelynek díszletét a szintén magyar Gadus Erika tervezte. Az idei gálán a Piargy vitte el a pálmát:

16 jelöléséből 12 díjat érdemelt ki.

Büszkeséggel tölthet el minket  az, hogy miután nemrég Dráfi Mátyás Kossuth- és Mokos Attila Jászai Mari-díjáról számolhattunk be, most Szlovákiában is rangos elismerésben részesültek a magyar színészeink.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

hirdetés