HAZA HÍR-MIX Magyar vasúti táblák a Lévai járásban

Magyar vasúti táblák a Lévai járásban

935
hirdetés

0nhA Lévai járás három települését is elérte a vasúti magyar helységnévtábla állítás hulláma. A délelőtt folyamán a Zselízhez közeli Oroszka, délután Ipolyság, koraeste a Léva környéki Bese állomása kapott magyar helységnévtáblát március 21-én.

Ipolyságon a feliratot Magyar Közösség Pártjának elnöke, Berényi József szerelte fel a vasútállomás tőszomszédságában lévő magánterületre. A kedvezőtlen időjárás ellenére a magánterületen nagy számban összegyűlt helyi és környékbeli szimpatizánsok gyűrűjében történt meg a felirat elhelyezés.

A táblaállítást az MKP helyi tagsága más helyi szervezetek bevonásával szervezte meg. Ezzel kapcsolatban a pártelnök hangsúlyozta: „Nem mi választjuk ki már a helyszíneket. Mi megkezdtük ezt a folyamatot, mely futótűzként terjedt az utóbbi időben, és a helyi szervezetek bonyolítják le azokat. Őszintén szólva én szívesen megyek oda, ahová meghívnak, így jöttem el ma Ipolyságra is” – mondta Berényi.

Az említett települések mindegyikén magán területen kerül elhelyezésre a tábla. „Végcélunk az, hogy a magyar feliratok az épületre kerüljenek. A magyar táblák megjelenésével felhívjuk a figyelmet arra, hogy semmi rendkívüli dolog nem történik felállításukkal. Ezzel szoktatni tudjuk a szlovák közönséget az elfogadásra, emellett a magyar utazókat megtudjuk nyerni az ötletnek”- summázta a táblaállítást Berényi.

Az Ipolysági Nemzetvédelmi Erő Polgári Társulás, mint helyi szervezet is csatlakozott a kezdeményezéshez. Kürthy Gábor, a szervezet tagja elmondta, a város magyar jellegének visszaállítása érdekében tartották fontosnak a kezdeményezéshez való csatlakozást. Magánterületen elhelyezett táblával, és a fennálló törvénnyel az alábbiakat fejtette ki. „Nem értem, miért kell az Európai Unió állampolgáraként, adófizetőként ilyen dolgokhoz folyamodnunk? A törvény megkerülésével helyezhetjük csak el a táblánkat, ez szomorú dolog. Másrészt örülök, mert akad még olyan ember, aki ezt bevállalja és végig is viszi ezt a dolgot.”
A helységtábla esetleges szándékos megrongálásáról így vélekedik Küthy: „Megtörténhet. Semmi gond, majd csinálunk egy újat!” A vasútállomás épületével szemben felállított tábla alig pár méterre található az államhatártól. Mától itt hirdeti büszkén vasúti végállomásként szereplő Šahy magyar nevét, Ipolyságot.

mkp.sk

hirdetés
Previous articleStratégiai megállapodást köt a Magyar kormány a Huawei Technologies Hungary Kft.-vel
Next articleEgy szál sárga rózsával búcsúznak pénteken Cipőtől