HAZA RÉGIÓ Magyar Örökség-díj a komáromi Oláh családnak

Magyar Örökség-díj a komáromi Oláh családnak

787
hirdetés

38490o_200_2002013. március 23-án, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében adják át a Magyar Örökség-díjakat. Az idén ezt a rangos kitüntetést kapja – többek között – a komáromi Oláh család, nevezetesen Oláh Imréné Domonkos Ilona, Oláh Imre és Oláh György.

A díjat a Magyar Örökség és Európa Egyesület által felkért bírálóbizottság azoknak ítél oda, akik korunkban, valamint a második világháború megelőző időszakban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, és ezzel öregbítették a magyarság hírnevét. Az Oláh család „több évtizedes matematika- és fizikatanári, valamint a magyar kultúra megőrzése érdekében végzett munkásságáért.” részesül elimerésben. A laudációt dr. Gazda István tudománytörténész ismerteti az ünnepségen. A család két férfitagja, Imre és György – a komáromi gimnázium, illetve ipari szakközépiskola legendás tanárai – már nincsenek az élők sorában. Oláh Imre tavaly márciusban, öccse, György júniusban hunyt el; az előbbi 80, az utóbbi 72 éves korában. A harmadik díjazott Imre özvegye, Oláh Ilona, aki 1958-tól az 1990-es évek derekáig, nyugdíjba vonulásáig tanított matematikát és fizikát.

Magyar Örökség-díjban részesül továbbá a Honvéd Férfikar egyedülálló művészi teljesítményéért, a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg katonái és munkaszolgálatosai hősi áldozatvállalásukért, Ozsvári Csaba szakrális ötvösművészetéért, a 475 éves Debreceni Református Kollégium, Martin  György néptáncgyűjtő tudományos munkásságáért, valamint Forrai Sándor a székely-magyar rovásírás kutatásáért.

Az eseményről és az felvidéki Oláh család laudáciájáról a hétvégén tudósítunk.

Tarics Péter, Vas Gyula, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleVégső búcsút vettek Cipőtől
Next articleKörbeölelik a Balatont pünkösdkor