HAZA KULTÚRA Magyar Komámasszonnyal a Matica slovenská komáromi székházának megmentéséért

Magyar Komámasszonnyal a Matica slovenská komáromi székházának megmentéséért

683
hirdetés

„Szép dolgok is történnek ebben a nehéz időszakban. November 25-én olyan magyar nyelvű előadás lesz nálunk, amely bevételét az energiaköltségeink fedezésére fordíthatjuk. Köszönjük!“ – írta a saját facebookos oldalán Jozef Černek, a Matica slovenská komáromi székházának igazgatója. A példás gesztusról és a sikersorozatot befutó, s immár a jótékonykodásban is érintett Komámasszony, hol a stukker? című előadásukról Tóth Tibor Jászai Mari-díjas színművész, a The Art művészeti ügynökség vezetője tájékoztatta a Ma7-et.

Az öt ifjú tehetség – civilben (kép: facebook)

A Komáromi Jókai Színház előző igazgatóját az 53. Szenczi Molnár Albert Napok alatt, telefonon értük utol, miközben Szencen kétszer mutathatják be az április 11-én elhunyt Görgey Gábor Kossuth-díjas író, költő műfordító Komámasszony, hol a stukker? című vígjátékát.

„A szenci művelődési központban délelőtt a nyolcadikosoknak és kilencedikeseknek, valamint a küzépiskolásoknak mutattuk be a The Art művészeti ügynökség és a Pozsonyi Színművészeti Egyetem közös produkcióját, amit Hargitai Iván, a budapesti József Attila színház művészeti vezetője rendezett. Este pedig a felnőtt közönség előtt játszik a tehetséges csapat, amely tagjai: Tóth Károly (Cuki, az alvilágból), Béhr Márton (a Méltóságos), Melecsky Kristóf (K. Müller), Béhr László (Kiss, az intelektüel), Szebellai Dániel (Márton, a vidéki)” – nyilatkozta Tóth Tibor, aki az 53. Szenczi Molnár Albert Napokra meghívott darab producere, az asszisztense pedig Schlár Gréta.

Kérdésünkre, hogy miután április 28-án a komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola aulájában sikeres bemutatót tartottak, még hol mindenütt léptek fel, így válaszolt:

Eddig mintegy másfél tucat fellépésünk volt a Felvidéken és Magyarországon, s a szenci szereplés után Tiszaújvárosba és Dunaszerdahelyre, tavasszal pedig további helyszínekre, például a budapesti József Attila Színház stúdiójába, az ottani diákközönség elé is készülünk. Mivel eddig is elég nagy sikere volt a produkciónak, minden további meghívásnak is eleget akarunk tenni“.
Október elején Černek igazgató facebookos bejegyzése nyomán kapott szárnyra a hír, hogy ez év végén befejezi tevékenységét a Matica slovenská kulturális szervezet komáromi székháza, mert a vezetése képtelen finanszírozni a létesítmény megnövekedett energiaköltségeit: a tavasszal esedékes havi 1800 eurós helyett ugyanis októbertől 7 547 eurós lett a havi gázszámlája, amit januártól képtelen lesz fizetni. Ennek hallatán az alkalmi magyar társulat úgy döntött, hogy immár a jótékonykodásból is kiveszi a részét.
Részlet az előadásból (kép: facebook)

„A komáromi maticások pénzgyűjtést szerveztek a további működésük érdekében, amihez mi is csatlakozunk. Helyi vállalkozók is próbálnak nekik segíteni azért, hogy az energiaválság idején a téli fűtésidényt valahogy átvészeljék, s ki tudják fizetni a tetemes számláikat. Az öt tehetséges szereplő egyhangúlag pártolta az ötletemet, s lemondott a saját aznapi gázsijáról, így a november 25-én (pénteken) 19 órakor a Matica-székházban kezdődő előadásunk teljes bevételét a szervezet égisze alatt 18 éve sikeresen működő, ám jelenleg komoly anyagi gondokkal küszködő Dramaťák és Slovenskí rebeli színjátszó, illetve folklóregyüttesnek ajánljuk fel. Ezek a társulatok a nívós előadásaikkal nagy mértékben színesítik Komárom kulturális életét. Hozzánk hasonlóan ők is kulturális értékteremtők, és tervezgetik egy helyi szlovák hivatásos színház megalapítását.

Városunkban a magyar és szlovák lakosok békésen él együtt, miért is ne segítenénk nekik? Komáromban úgyis csak a tavaszi bemutatót tartottuk, hozzávetőleg 120 néző részvételével, s ez lesz a második otthoni fellépésünk, amely során szeretnénk megtölteni a bő 300 férőhelyes, erkéllyel is rendelkező Matica-házat. Nem csak a magyar érdeklődőket várjuk, hanem a szlovák nézőket is, s mivel sok helyi szlovák polgár ért magyarul, ezért eltekintünk az előadás szlovák nyelvű feliratozásától. Minél többen vesznek belépőjegyet, annál nagyobb bevétellel segíthetjük majd e két csoportot“

– magyarázta a továbbiakban az ex-direktor.

A 12 eurós jegyek elővételben munkanapokon 8 és 16 óra között, valamint az előadás előtt is a Matica-székházban vásárolhatók meg.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy Tóth Tibor színházigazgatóként milyen kapcsolatban állt Jozef Černekkel.

„Bár az általunk irányított két intézménynek más-más volt a profilja, de figyeltük egymás tevékenységét, s időnként egymás bemutatóin is jelen voltunk. Egyszer a maticások a városi könyvtárral közösen rendeztek egy beszélgetőestet, amelyre a volt egyetemi tanárommal, Martin Huba rendezővel együtt engem is meghívtak.

Vallom, hogy a kultúrának nem szétválasztani, hanem összekötnie kell a különböző nyelvű, nemzetiségű közönséget. Černek úr kellemesen meglepődött a felajánlásunkon, amit örömmel elfogadnak. Ma mi segítünk, s lehet, hogy holnap pedig majd mi szorulunk segítségre…“

– zárta tájékoztatását Tóth Tibor.

Miről szól a Komámasszony, hol a stukker? című vígjáték? Nos, ez egy fiktív történet, mely az emberben eredendően meglevő hatalom akarásáról és arról szól, hogy mire képes akkor, ha megismeri a hatalom ízét. Talán börtön, önmagunk által teremtett börtön ez… Fiataloknak játszanám szívesen, hogy tudjanak a bennünk lévő vadállatról. S ha már tudnak róla, talán megtanulnak uralkodni is rajta (szeretettel), és nem lesznek saját maguk foglyai…“ – fejtette ki korábban az előadás kapcsán Hargitai Iván rendező. Arról további részletek itt olvashatók: Komámasszony, hol a stukker? – Nagyszabású előadásra kerül sor Komáromban | múzsa.sk (muzsa.sk)

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

hirdetés
Previous articleVincze Loránt: a szlovák médiakeret módosításának meg kell felelnie az uniós jognak
Next articlePárkány fellebbez a Green Park építését jóváhagyó minisztériumi álláspont ellen