HAZA KULTÚRA Madách nyomában: nyolc diákcsapat vetélkedett a komáromi színházi döntőben

Madách nyomában: nyolc diákcsapat vetélkedett a komáromi színházi döntőben

634
hirdetés

A Komáromi Jókai Színház a pozsonyi székhelyű Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumával együtt tavaly ősszel, a 2023-as Madách Imre Emlékév keretében, a hazai magyar középiskolások részére hirdette meg a Madách nyomában című művelődéstörténeti vetélkedőt. Annak döntőjét március 6-án délelőtt a színház nagyszínpadán tartották, ahol az elődöntőben legsikeresebbnek bizonyult nyolc csapat mérhette össze tudását.

A XIX. század egyik nagy „lázadó sztárja” volt Madách Imre

A Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett viadal témája a jeles irodalmár pályája, valamint Az ember tragédiája című drámai költeménye volt, s az két fordulóból állt. A háromtagú, középiskolás diákcsapatok 2022. november 30-ig jelentkezhettek, egy oktatási intézményből akár több alkalmi trió is nevezhetett.

A március 6-i végső megmérettetés helyszíne

A résztvevők a felkészülés során részletesen megismerkedtek Madách Imre életével, valamint az említett fő művével, annak keletkezéstörténetével és utóéletével, s a kreativitásukat próbára tevő feladatokat is kaptak. A vetélkedő első része írásos formában valósult meg. December közepén jelentek meg a feladványok a KJSZ weboldalán, s azokat a bejelentkezett csoportoknak az ajánlott irodalom listájával együtt közvetlenül is eljuttatták a szervezők.

A döntőt Gál Tamás Jászai Mari- és Deszka-díjas színművész, a KJSZ igazgatója nyitotta meg

Az írásbeli feladatok értékelése után a március 6-i komáromi döntőbe a legjobb teljesítményt nyújtó 8 csapatot meghívás alapján jutott tovább: 2-2 a komáromi Selye János Gimnáziumból és az érsekújvári Pázmány Péter Gimnáziumból, további 1-1 pedig a komáromi Marianum Egyházi Gimnáziumból, a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolából, valamint a Dunaszerdahelyi Közös Igazgatású Szakközépiskolából, illetve a szintén ottani Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskolából.

A zsűri tagjai: Hizsnyan Géza, Varga Emese és Szászi Zoltán

A mai döntőt Gál Tamás Jászai Mari- és Deszka-díjas színművész, a KJSZ igazgatója nyitotta meg. Hiánypótlónak nevezte ezt a versenyt, amelyet a szervezők azért hívtak életre, mert fontosnak tartják, hogy ilyen formában is színház- és művelődéstörténeti ismereteik bővítésére ösztönözzék a középiskolásokat. Felidézte, hogy az előző években a színház falai között rendeztek már hasonló vetélkedőt Thália nyomában címmel 2012-ben, a KJSZ megalakulásának 60. évfordulója kapcsán, amit 2017-ben a Shakespeare nyomában, 2018-ban pedig a Bánk bán nyomában elnevezésű megmérettetés követett.

Néhány versenyző a döntő előtti percekben
A direktor Madáchcsal és kortársaival kapcsolatban megemlítette, hogy ők a koruk nagy lázadói, gondolkodói és mai szóval élve: sztárjai voltak, ezzel akartak utalni a nagyszínpad hátterében elhelyezett, „korszerűsített Madách-portréval“ is, amely közelálló lehet a mai fiatalokhoz.

Végül megköszönte Varga Emese főszervező és a szintén jelen levő Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója, továbbá Tóth Gábor, pedagógus – műszaki munkatárs, valamint a diákokat felkészítő és a feladatlapok javításában is közreműködő pedagógusok, illetve a zsűritagok munkáját, s nem utolsó sorban a versenyzők részvételét.

A könyvcsomagokat a Jarábik Gabriella vezette, pozsonyi múzeum biztosította

A versenyző csapatok Varga Emese dramaturg, a KJSZ művészeti vezetője, Hizsnyan Géza színházi szakember és Szászi Zoltán író, költő, újságíró előtt adtak számot a tudásukról.

A többi között fantáziát megmozgató, látványos feladatok és keresztrejtvények során is megvillogtathatták a tehetségüket, s a házi feladataikat is kiértékelték a hozzáértő ítészek.

A komáromi döntő további résztvevői

Ahogy Kantár Máté műsorvezető elmondta: a díjkiosztással egybekötött eredményhirdetésre a kiértékelés és a közös ebéd elfogyasztása után, kora délután kerül sor. A győztes csapatok az oklevélen kívül pénz-, tárgyi és könyvjutalomban részesülnek. Az eredménylistáról később tájékoztat a KJSZ.

Tóth Gábor A Marianum Iskolaközpont pedagógusa, műszaki munkatárs, a „verseny motorja”

FRISSÍTÉS: Időközben megszületett az eredményhirdetés is, amely szerint a komáromi Selye János Gimnázium „Lányok” csapata végzett az első helyen a Madách nyomában című művelődéstörténeti vetélkedő döntőjében. A második helyet a komáromi Marianum Egyházi Gimnázium „A gép lakói” néven futó csapata szerezte meg,  harmadik lett a „Feltörekvők” csapata a dunaszerdahelyi Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskolából.  A házi feladatok legkreatívabb megoldásáért különdíjat kapott a gútai MTNY Magán Szakközépiskola A Tragédia mesélői nevű csapata.

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

hirdetés
Previous article„Őrzők: vigyázzatok a strázsán!”
Next articleA holland királyi párt fogadja Szlovákiában a köztársasági elnök