HAZA BELFÖLD Ma Malina Hedvig, holnap te? – Pozsonyban tüntettek

Ma Malina Hedvig, holnap te? – Pozsonyban tüntettek

777
hirdetés

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szervezében április 30-án Malina Hedvig mellett tüntettek Pozsonyban.
45510Többszáz fős tömeg gyűlt össze szerdán kora este a pozsonyi Vármegyeház téren. A tüntetők „Igazságot Hedvignek”, „Ma Hedvig, holnap te” és hasonló feliratú transzparenseket emeltek a magasba. Soraikban több ismert szlovákiai magyar közéleti személyiséget és a felvidéki magyarság politikai érdekképviseletének képviselőit is látni lehetett. A rendezvényen felszólalók magyarul és szlovákul egyaránt elhangzó beszédeikben felidézték a Hedviggel történteket és bírálták a szlovák hatóságokat és az igazságszolgáltatást.
A program szerint Tokár Géza, a Szlovákiai Magyar Kerekasztal szóvivőjének nyitóbeszédét követően Batta István lelkész, zsinati tanácsos szólt. A résztvevőkhöz üzenetet fogalmazott meg Robert Bezák, melyet szlovákul Zita Furková, magyarul Vrabec Mária tolmácsolt. Szólt Zuzana Wienk, Aliancia Fair-play nevében.
Beszélt Sándor Anna, nyitrai pedagógus, Voda Zsófia, a Diákhálózattól, Oľga Bindasová, emberi jogi biztos hivatalától, aki felolvasta Jana Dubovcová ombudsman levelét. Felszólalt Miroslav Kusý, Szlovákiai Helsinki Bizottság részéréről, Mézes Rudolf, a Csemadok és Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége képviseletében. Majd Vrabec Mária oknyomozó újságíró, a Hedvig c. Könyv szerzője osztotta meg gondolatait. Malina Hedvig levelét az összegyűltekhez Holop Zsóka olvasta fel.
Az esemény a Szlovák Nemzeti Színház épülete előtt zárult, ahol a demonstrálók egy performansszal jelezték, hogy az ország ugyan tíz éve tagja az Európai Uniónak, azonban az igazságszolgáltatás színvonalát tekintve messze elmarad az intézménytől. Ezúttal a kisiskolák melletti tüntetés mintájára jelképesen az igazságügyet temették el. Itt a Hviezdoslav téren, nemzeti színház régi épületében ugyanebben az időben ünnepli a szlovák kormány az ország EU-csatlakozásának 10. évfordulóját.
Az összejövetelen megjelentek ellentüntetőkként az SNS-es provokátorok Rafel Rafajjal az élen. A rendőrök biztosították a szimpátiatüntetést, nem történt összetűzés.
A tüntetésről hamarosan részletes beszámolóval jelentkezünk.

Semjén:  Malina Hedvig ügye emberi jogi kérdés
A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerint Malina Hedvig ügye általános emberi jogi kérdés és rávilágít arra, hogy napjainkban Szlovákia bármely polgára hasonló helyzetbe kerülhet.
Semjén Zsolt szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: üdvözlik a szlovákiai civil társadalom fellépését a Malina Hedvig ellen folyamatban lévő eljárás ügyében. A szerdai pozsonyi demonstráció tudatosítja a szlovákiai közvéleményben, hogy Malina Hedvig közel nyolc éve húzódó ügye mindenekelőtt általános emberi jogi kérdés, és rávilágít arra, hogy napjainkbanSzlovákia bármely polgára hasonló helyzetbe kerülhet. Ezt fejezi ki a tüntetés mottója is: „Ma Malina Hedvig, holnap te?” – fogalmazott.
A miniszterelnök-helyettes hozzátette: bíznak abban, hogy a civil társadalom határozott kiállása előrelépést jelent majd abban a folyamatban, amelynek eredményeként Szlovákia polgárai közül senkinek sem kell majd attól félnie, hogy hatalmi önkény áldozatává válhat, hanem bizalommal fordulhat az állam és az igazságszolgáltatás felé.
Magyarország abban érdekelt, hogy Szlovákiában mindenki nyugodtan élhessen, a magyar közösség szülőföldjén boldoguljon, jogegyenlőséget élvezzen, és nyelvének használata, vagy a magyar identitásának vállalása miatt tagjai ne kerüljenek olyan helyzetbe, mint Malina Hedvig – fejtette ki Semjén Zsolt.
Kiemelte: Malina Hedvig számára – lévén 2013 decembere óta magyar állampolgár – minden rendelkezésre álló segítséget, így a konzuli védelmet is biztosítja Magyarország az ellene folyó eljárás további szakaszaiban.
Szerdán, április 30-án  a 2006-ban Nyitrán megvert egykori diáklány, Malina Hedvig mellett tartott támogató tüntetést Pozsonyban a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala nevű civil ernyőszervezet.

Felvidék.ma
Fotó: Haraszti Gyula

45510 145510 245510 3

hirdetés
Previous articleJaguár született a győri állatkertben
Next articleNyílt levél Kiss Péntek Józsefhez