HAZA RÉGIÓ Lovász Gabriella tanárnőre emlékeztek a Selye János Gimnáziumban

Lovász Gabriella tanárnőre emlékeztek a Selye János Gimnáziumban

633
hirdetés

Két hónappal ezelőtt a Selye János Gimnázium bejárata fölé kitűzött fekete zászló jelezte, hogy a jeles intézmény tantestülete és diáksága ismét gyászol: életének 79. évében elhunyt Lovász (született Horváth) Gabriella, nyugalmazott matematika-számítástechnika szakos tanár, aki 35 éven át állt a katedrán, s 1974 -1995 között volt annak nagytudású pedagógusa. November 25-én, a hagyományos Cornides István Matematika-Fizika Emlékverseny keretében pedig a fényképe és az életrajza helyet kapott a tanári szoba ékének számító, Legendás Tanárok Arcképcsarnokában.

A meghitt hangulatú, pénteki megemlékezésen többek között részt vettek Lovász Gabriella (1943 – 2022) gyermekei: Györgyi és Tibor a házastársukkal, valamint a volt osztálytársa, Slančík Zsuzsa, továbbá a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Körét képviselő Langschadl István elnök és több tag, s az egykori kollégái, köztük a „Cornides Emlékverseny” szervezői.

Andruskó Imre, az SJG igazgatója az esemény elején megjegyezte: „sajnálatos, hogy újra itt, a Legendás Tanárok Arcképcsarnokánál gyűltünk össze, mert ez azt jelenti, hogy nemrég ismét távozott körünkből egy szeretett kollégánk, akinek ily´módon állítunk emléket”. A jelenlevők üdvözlése után ismertette a szeptember 29-i csallóközaranyosi temetésén elbúcsúztatott „mindig felkészült, céltudatos, szigorú, de igazságos” kollégájuk példaértékű pályáját, aki diákok százait oktatta-nevelte, készítette fel az életre. Öt osztálynak volt az osztályfőnöke, így közel 150-en mondhatják el, hogy osztályfőnökként is egyengette a sorsukat.

Méltatója, aki maga is a diákja volt, elmondta, hogy Gabika 1960-ban érettségizett a komáromi magyar tannyelvű gimnáziumban, s az 1957/58-as tanévben ő volt az iskola első eredményes versenyzője a matematika olimpián. Majd a nyitrai, debreceni és pozsonyi egyetemi tanulmányai után, tanárként jelentős részt vállalt a diákok tehetséggondozásából, amit a matematika terén Czókoly Béla és Oláh Imre alapozott meg. A diákjai általában sikeres megoldókként, illetve győztesekként a versenyek, olimpiák kerületi és országos fordulóinak az élmezőnyében végeztek. Közülük felettébb jeleskedett Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank jelenlegi alelnöke, aki 1994-ben a matematika olimpia országos döntőjének egyik győztese lett, s ő volt a gimnázium történetében az első országos győztes versenyző.

A gimnáziumdirektor megemlítette: Gabika fontosnak tartotta, hogy a gyermekei: Tibor és Györgyi is a híres komáromi alma materben szerezzenek érettségi bizonyítványt, majd neves egyetemeken tanuljanak tovább. Azután rámutatott a saját véleményét, értékrendjét mindenkor bátran vállaló tanárnő közéleti aktivitására: 1990-ben alapító tagja volt a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének, amely érdekében 1992–93-ban megbízott elnökként, 1999-ig pedig országos alelnökként és az Országos Választmány tagjaként tevékenykedett. A 2000-es évek elején egyik ötletgazdája és alapítója volt a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjai és Tanárai Baráti Körének, s éveken át a Komáromi Öregdiák című hírlevelet is szerkesztette. A matematika népszerűsítésének, illetve az új oktatási módszerek kidolgozásának és a tehetséggondozás terén elért eredményeinek elismeréseként több kitüntetésben részesült. Az SZMPSZ elnöksége 2003-ban Felvidéki Magyar Pedagógus Díjjal köszönte meg a sokrétű, hatékony munkáját.

Miután Andruskó Imre hangsúlyozta: Lovász Tanárnő ott marad örökké a szerettei és a tanítványai, kollégái szívében – lelkében, átadta a szót Lovász Tibornak, aki az SJG igazgatóságának megköszönte, hogy a Legendás Tanárok Arcképcsarnokában is emléket állítanak az édesanyjuknak, akinek második otthona volt a gimnázium. Slančík Zsuzsa pedig meghatódva, el-elcsukló hangon idézte fel a Gabikával közös diákéveiket, s az élet igazságtalanságának nevezte, hogy bár ő volt a legifjabb osztálytársuk, már mégsem lehet az élők sorában… A diákok zenés-irodalmi műsorával színesített emlékünnepségen a gimnáziumigazgató a két Lovász-utóddal együtt jelképesen felavatta az arcképcsarnokban helyet kapott, újabb emléktáblát.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés
Previous articleElfoglalta hivatalát Komárom polgármestere, letette az esküt a 25 képviselő
Next articleKisiklott egy tehervonat Komáromnál, szünetel a forgalom