HAZA vélemény Lomnici: döntő jelentőségű, hogy Csáky Pál lett a petíciós bizottság alelnöke

Lomnici: döntő jelentőségű, hogy Csáky Pál lett a petíciós bizottság alelnöke

756
hirdetés

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke eláll az Európai Parlamenttel (EP) szemben indított keresetétől, ha Csáky Pál, az EP Petíciós Bizottságának (PETI) alelnöke el tudja érni, hogy a szlovák állampolgársági törvény alapján elkövetett jogsértések miatti beadvány visszakerüljön a bizottság napirendjére.
„Amennyiben Csáky Pálnak módjában áll reaktiválni ezt az ügyet, hiszen a perben én ezt kérem (…) akkor én elállok a keresettől” – közölte Lomnici az MTI-vel július 7-én, az Európai Parlament Petíciós Bizottságának ülése előtt, amelyen Csáky Pált a bizottság alelnökévé választották.
„A felvidéki magyarság jogainak védelme szempontjából döntő jelentőségű, hogy Csáky Pál lett a petíciós bizottság alelnöke” – szögezte le Lomnici Zoltán. A Petíciós Bizottság tárgyalta ugyanis a szlovák állampolgársági törvény rendelkezései kapcsán beadott petíciót és a Beneš-dekrétumokról szóló beadványt is.
A kérdéssel kapcsolatban Csáky Pál portálunknak úgy nyilatkozott: „Mindent meg fogok tenni azért, hogy a szlovákiai magyar ügyek előremozduljanak”. Csáky hozzáfűzte: „a bizottság első munkaülése július 23-án lesz, akkor hagyjuk jóvá a 2014-es év munkatervét is, a tényleges tevékenység azonban csak szeptemberben kezdődik”.
Lomnici tavaly decemberben fordult panasszal az Európai Unió luxemburgi bíróságához a Petíciós Bizottság „sorozatos jogsértéseire” hivatkozva, miután a testület tavaly októberben levette napirendjéről a szlovák állampolgársági törvénnyel kapcsolatos beadványát. Lomnici a panaszban egyebek mellett azt kifogásolta, miszerint azzal, hogy a PETI indoklás nélkül vette le napirendjéről az állampolgársági petíciót, sérült az EU alapjogi chartájában megfogalmazott azon alapelv, mely szerint eljárásai során az EP-nek is be kell tartani az unió törvényeit.

Felvidék.ma

hirdetés