HAZA KÜLFÖLD Lívia Klausová már készül Pozsonyba

Lívia Klausová már készül Pozsonyba

874
hirdetés

Lívia Klausová, Václav Klaus volt cseh államfő felesége már a cseh külügyminisztérium közép-európai osztályának alkalmazottja, és készül Pozsonyba, ahol Csehország új szlovákiai nagykövete lesz – erősítette meg a cseh külügyminisztérium kedden Prágában.

    A szlovák származású Klausová nagyköveti kinevezését Milos Zeman új cseh köztársasági elnök vitte keresztül. A prágai sajtó szerint Zeman ezzel kívánta meghálálni, hogy a volt államfő egész családja a januári elnökválasztási kampány során nyíltan őt támogatta.
    Zeman azt is szorgalmazza, hogy Csehország új moszkvai nagykövetének Vladimír Remek egykori űrhajóst, az Európai Parlament kommunista képviselőjét jelöljék. Jan Kohout, az átmeneti kormány külügyminisztere jelezte, hogy támogatja a kezdeményezést. Remek azonban egyelőre még nincs a külügyminisztérium alkalmazotti állományában.
    Klausová és Remek miatt tavasszal nyílt és éles konfliktus keletkezett az elnöki hivatal, valamint a külügyminisztérium között. Karel Schwarzenberg akkori külügyminiszter ugyanis nem volt hajlandó elfogadni az új államfő javaslatait. A vita hosszabb időre leállította a cseh nagykövetek cseréjét is. A Petr Necas vezette jobbközép koalíciós kormány júniusi bukása után a vita megoldódott, mert az új kormányzat támogatásáról biztosította Zeman elképzeléseit.  
    A szlovák külügyminisztérium néhány napja nyilvánosan megerősítette, hogy megkapta a cseh külügy kérését Klausová pozsonyi tevékenységének engedélyezésével kapcsolatban. Pillanatnyilag mindez már csak formalitás, mert a szlovák államfő, a miniszterelnök és a külügyminiszter is már korábban támogatásáról biztosította Klausovát.
    A Pravda című pozsonyi lap szerint Csehország azt szeretné, ha Klausová hivatalos tevékenysége október 28-án kezdődne; ez a dátum az egykori közös cseh-szlovák állam, Csehszlovákia megalakulásának évfordulója. Klausová pozsonyi kiutazását jelenleg már csak biztonsági átvilágítása hátráltatja.
    Peter Weiss, Szlovákia új prágai nagykövete a múlt héten adta át megbízatási levelét Milos Zeman cseh köztársasági elnöknek. Weiss korábban négy évig Szlovákia budapesti nagykövete volt.

MTI

hirdetés
Previous articleSzigeti: Veszélyes az oktatási törvénytervezet
Next articleElegáns és divatos őszi-téli ruházat a Designer Vintage-ban