HAZA KÜLFÖLD Lezuhant repülő: a másodpilóta szándékosan vezethette a hegynek a gépet

Lezuhant repülő: a másodpilóta szándékosan vezethette a hegynek a gépet

915
hirdetés

Szándékosan kezdte a süllyedést és tudatosan vezette a hegynek a Germanwings gépét a járat másodpilótája, aki egyedül maradt a pilótafülkében. 

Egyedül maradt a pilótafülkében a másodpilóta, a másik pilóta pedig hiába dörömbölt az ajtón, nem engedte be. Ezután kezdett meredek ereszkedésbe és vezethette bele a hegybe a Germanwings gépét.

Ezeket mind azon a sajtótájékoztatón mondta el Brice Robin francia ügyész, ahol a kedden lezuhant gép fekete dobozának adatait ismertették. Az ügyész szerint a 28 éves Andreas Lubitz, a másodpilóta, nem volt ismert terroristaként. Német állampolgár volt, de a nemzetiségét nem tudni.

Az ügyész szerint nincs jele annak, hogy ez egy terroristaakció lett volna. Nem jelentheti ki azt sem, hogy öngyilkosságról lenne szó, de szerinte jogosan vethető fel a lehetőség. Főleg, hogy más oka nem volt arra, hogy ne vegye fel a kapcsolatot a többi géppel, vagy az irányítótornyokkal.

A hangfelvételek alapján a pilótafülkében nem volt pánik, a másodpilóta légzése normális volt. Annyira nyugodt volt, hogy percekkel a becsapódás előtt is hallani lehetett a folyamatos kiáltásokat a fülkén kívülről. Robin szerint a gépen utazók hirtelen haltak meg.

„Úgy gondolom, hogy kizárta a másik pilótát a fülkéből, azután megnyomta a gombokat, amikkel szándékosan a hegynek vezette a gépet.” – mondta az ügyész.

Az Aviation Business Gazette nevű szaklap szerint Lubitz a legjobb pilóták között volt, még az FAA Airman Certificate Database-be is bekerült, ahová csak a légügyi hatóság nagyon magas sztenderdjeit elérve lehet bekerülni.

A roncsok és a holttestek összegyűjtése jövő hét végére érhet véget. Andreas Lubitz családja már elhagyta Marseilles-t, és visszatért Németországba.

Andreas Lubitz. Fotó: Facebook

A Germanwings légitársaság Twitteren reagált a fejleményekre: „megráztak minket a francia hatóságok felkavaró kijelentései” – írják rövig tweetjükben.

A Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járata kedd délelőtt 150 emberrel a fedélzetén zuhant le a Francia-Alpokban.

Hír24

hirdetés
Previous articleKiszáll az árháborúból a Szlovák Vasúttársaság
Next articleRendezett városkép, tisztább Komárom