HAZA DUNATÁJ Levegőbe illanó eurók százezrei a komáromi fürdőben

Levegőbe illanó eurók százezrei a komáromi fürdőben

5796
hirdetés

Kiderült, hogy mégis van gáz a föld alatt, avagy: „gáz van” a Comorra Servis-ben

Évek óta írunk arról, hogy még Baštrnák polgármestersége alatt eltávolítottak és megsemmisítettek egy olyan energetikai rendszert, amely egyedülálló volt a maga nemében, mert felhasználta a termálvízzel feltörő gázt, így látva el hővel és villanyárammal a városi létesítményeket. Ezt a rendszert ócskavasként adták el feketén, majd a csak papíron létező berendezést egy napon megvette a KOMVaK és még aznap továbbadta a városnak. A fantomberendezés így a városnál maradt és a polgármesteri funkcióban Baštrnákot váltó Marek Antonnak négy év sem volt elegendő idő arra, hogy végére járjon a dolognak. Sajnos Stubendek László sem volt aktívabb ez ügyben, aki már három éve ül a polgármesteri székben, ám a gáztalanító ügye továbbra is megoldatlan.

Ebből adódóan napjainkban is vígan illan el a gáz a medencék hullámai felett, veszélyeztetve a fürdőzők egészségét. Ezt megoldandó a Commora Servis kiírt egy közbeszerzést, melyet egy magyarországi cég nyert meg, s így potom 249 840 euróért beárazták azt a példátlan lopást, amellyel a városi vagyont dézsmálták. Bárki, aki veszi a fáradságot, megtalálhatja az erről szóló dokumentumokat a közbeszerzési portálon. Természetesen a polgármester és a képviselők hivatalból is hozzájuthatnának az információkhoz, ha érdekelné őket az ügy. Hogy mennyi pénzről is van szó, azt nagyon könnyen kiszámolhatjuk:

Ha a rendszer működne, akkor megközelítőleg 30 kW teljesítményű villanyáramot, illetve 60 kW teljesítményű hőenergiát termelhetne, amely évente legalább évi 50 ezer euró megtakarítást jelentene. Viszont ha valaki naivan azt gondolja, hogy ha a közbeszerzés lezajlik, a rendszer újra beindul, felhasználva az ingyenes energiaforrást, az téved. Már csak azért is, mert időközben megváltoztak az energetikai szabályok, így az, amire a versentárgyalást kiírták, nem megvalósítható, legalábbis legálisan nem.

Tehát a beruházás valószínűleg korántsem fogja megoldani a Comorra Servis energetikai gondjait. Ismerve a testület régi zűrös ügyeket megoldása iránti hajlandóságát, semmi jóra nem számíthatunk. A földgáz pedig továbbra is szabadon áramlik a levegőbe…

 

DUNATÁJ HETILAP 51-52/2017

kép: pixabay.com

hirdetés
Previous articleKia Sportage 1.7 CRDi A7 DCT GT-Line: Mutatós, komfortos és takarékos
Next articleOlaszország legszebb kincsei