HAZA RÉGIÓ Lemondták a Boldoghy-Gyurcsány vitaestet

Lemondták a Boldoghy-Gyurcsány vitaestet

2210
hirdetés

38387_200_200„A burkolt és kevésbé burkolt fenyegetések miatt lemondunk a kettős állampolgárságról szóló vitaest megrendezéséről” – közölték március 8-án a szervezők. Boldoghy Olivér és Gyurcsán Ferenc március 13-án tartott volna vitaestet Komáromban.

Ez lett volna a „történelmi lehetőség”, hogy egy asztalhoz üljenek a „pro” és a „kontra” álláspont képviselői: BOLDOGHY OLIVÉR civil aktivista, aki elsőként vette fel a magyar állampolgárságot, vele szemben pedig GYURCSÁNY FERENC politikus, akivel a 2004. december 5-i népszavazás óta rendezetlen számlái vannak a határon túli magyaroknak.

Bizonyos szempontból az is történelmi jelentőségű, hogy a műsorvezetést KÖZÖSEN vállalta volna MOLNÁR JUDIT, a Szabad Újság főszerkesztője és MÓZES SZABOLCS, az Új Szó belpolitikai rovatvezetője, ami szintén azt bizonyította volna, hogy fontos kérdésekben igenis összetartó a felvidéki magyarság.

Valakik nem kértek ebből. Valakik az első beharangozó megjelenése óta uszítottak és gyalázkodtak a közösségi portálokon, kötelet emlegettek, tettlegességet, fizikai leszámolást. Úgy látszik, valakiknek jobban megfelel a háborúskodás, mint az, hogy emberek módjára, szemtől szemben beszéljünk a kényes kérdésekről.

„Ha nem tudják garantálni, hogy incidensek nélkül lezajlik az est, akkor miért akarják megszervezni?” – kérdezték tőlünk a városi hivatalban. Hogy miért is? Mert azt hittük, ez a téma mindannyiunkat érint. Hogy rólunk van szó. A szabadságunkról. Az identitásunkról. A jogainkról.

Idealista módon hittünk abban, hogy a felvidéki (s azon belül a komáromi) közönség elég érett ahhoz, hogy átérezze a téma jelentőségét és fontosságát, s képesek leszünk kulturált és intelligens közeget biztosítani egy ilyen vitaesthez, képesek leszünk végighallgatni – és adott esetben érvek sorával sarokba szorítani – egy olyan politikust is, akivel nem értünk egyet. Mi ugyanis a szellem erejében hiszünk, nem az ököljogban.

Arra nem számítottunk, hogy mi, szervezők is az uszítók célkeresztjébe kerülünk. Nem számítottunk a gyalázkodásokra, a névtelen telefonálókra. Ilyen előzmények után kérdésessé vált, szavatolni tudnánk-e a vendégek biztonságát, ezért a többhetes szervezőmunka dacára úgy döntöttünk: lefújjuk a rendezvényt.

Azoktól, akik az értelmes vita reményében jöttek volna el, elnézést kérünk. Legközelebb a Költészet Napján, április 11-én lesz Komáromi Szalon, „Köszönöm a sorsnak, hogy ember voltam” címmel Márai Sándorról emlékezünk meg születésének 113. évfordulóján – írta közleményében Gazdag József újságíró és Sánta Szilárd egyetemi oktató a szervezők nevében.

Felvidék.ma

hirdetés