HAZA HÍR-MIX Látogatás a csend világában

Látogatás a csend világában

2660
hirdetés

A szervezetünk vizsgálatának a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a vérkép elemzése. A laboratóriumi vizsgálat az egészségi állapotunk felmérésére éppúgy alkalmas vizsgálati módszer, mint bizonyos betegségek felismerésére. Mióta felismerték a vér jelentőségét az egészségügyben, azóta elképzelhetetlen a betegségek kiszűrése, diagnosztizálása és gyógyítása a vérkép laboratóriumi elemzése nélkül. Nem véletlenül, hiszen az a folyadék, ami az ereinket élettel tölti meg, mindenről tud, ami a testünkben zajlik. A vérben valóban mindennek nyoma van. A rutin vérvizsgálat során információt kaphatunk a vér alakos elemeiről (vörösvértest, fehérvérsejt, vérlemezke), valamint a máj- és vese működéséről, vércukorszintről, vérzsírok szintjéről. A vérkép elemzési eredményen feltüntetett referencia értékek, több tényezőtől függnek: befolyásolja az életkor, a nem, az elfogyasztott ételek és italok, a szedett gyógyszerek.

Nem teljes a csoportkép, hiszen alig látható (jobbról a második) Karácsonyiová Beáta, a felvételről pedig végképp lemaradt Szép László, aki a Komáromi járás teljes területéről biztosítja az elemzésre váró vérminták laboratóriumba szállítását.

– Valójában még csak most „lakjuk” be a munkahelyünket, hiszen a Semmelweis Egészségügyi Központba csak nemrég költöztünk át – mondja dr. Kochan Ildikó főorvosnő, miközben a laboratóriumban végigvezet. Korábbi székhelyünk a Hedera központban volt, amivel elégedettek is voltunk, de az új egészségügyi központban olyan szakorvosok költöztek, akik számára minél gyorsabb vérelemzésre van szükség. Ezért döntöttünk úgy, hogy átköltözünk. A költözés sem ment egyszerűen, komoly logisztikai feladatnak tűnt, hogy miképp és milyen ütemben kerülnek új helyükre a nagy értékű elemzőgépek. Úgy kellett megoldani a költözködést, hogy a vérelemzések folyamata töretlen maradjon. – Gondoljon csak bele! A mi laboratóriumunkban napi 200-250 vérvizsgálatot végzünk, s nincs olyan közöttük, amely „ráérne”. Ezek egy része körzeti orvosoktól érkezik, akik saját szakmai gyakorlatuk alapján már felállították a diagnózist, s csak annak megerősítését szolgálja a vérkép. A másik csoportba azok a laboratóriumi vizsgálatok tartoznak, amelyek szakorvosoktól érkeznek. A véranalízist napjaink legmodernebb analizátorainak segítségével végezzük el. Ezek a berendezések annyira modernek, hogy a száz százalékos biztonságtól csak ezrelékekkel maradnak el, s ilyenkor még arra is képesek, hogy javaslatot adjanak az orvosoknak, pld. megfelelő, nagy hatásfokú antibiotikum szedésére. Mint azonban az élet más területén, itt sem pótolható az emberi tényező. A gép azt nem tudhatja, hogy az adott betegnél az antibiotikum nem vált-e ki allergén reakciót. Tehát a gép ajánl, az orvos dönt! – Mondja a főorvosnő, azután pár pillanatig történelmet ismétlünk. Kevesen tudják, hogy eredeti „szakmája” pediater, azaz gyermekgyógyász volt,. Itt figyelt fel a frissen diplomázott orvosnőre a laboratórium főorvosa, aki Ildikó azon igyekezetét, hogy megismerje a gyógyszerek „működését”, a biológiai hatásukat, azzal jutalmazta, hogy hematológiai szakvizsgára küldte. – Azóta is áldom az emlékét, s talán jó is, hogy néhány évtizeddel ezelőtt, még az „őskorban” kezdtem el a vérkép-elemzést a kórház tűdőosztálya alatti laborban. Neki köszönhetően végigmentem a „szamárlétrán”, én is ott ültem a mikroszkópok mellett, s a többi laboránssal számoltam a Bürker-kamra rácsozatán megjelenő fehér és vörös vérsejteket. Türelmet és nyugalmat megkövetelő munka volt. És az is maradt. A laboratóriumokból az emberi tényezőt nem lehet száműzni – mondta dr. Kochan Ildikó. A labormunka azonban a biokémiára is kiterjed. Az emberiség erjesztési folyamatokat, mint empirikus biokémiai eljárásokat már ősidőktől kezdve felhasznált. E két vizsgálati folyamat napjaink gyógyászatának alapjait képezi. S ebben végez pótolhatatlan feladatok a komáromi Alfa Medical laboratóriuma.

–z–

DUNATÁJ HETILAP 1-2/2021

hirdetés
Previous articleOláh Imréné Domonkos Ilona emlékére
Next articleÚjévi „ajándék” a komáromiaknak?