HAZA HÍR-MIX Lassan a kisvárosban nem munkanélküliség, hanem munkaerő-hiány lesz…

Lassan a kisvárosban nem munkanélküliség, hanem munkaerő-hiány lesz…

8902
hirdetés

Újabb ipari beruházás érkezik Naszvadra

2020-tól hivatalosan is városi rangot kapott Naszvad községe. Csaknem négy évtizedes, csendes küzdelem ért véget, hiszen a korábbi társadalmi rendszer utolsó éveiben két nagyközség, Naszvad és Bátorkeszi küzdött ezért a címért. A rendszerváltás után a naszvadiak úgy döntöttek, továbbra is abban az emberben bíznak meg, aki hatalmas lépésekkel kezdett hozzá a község felvirágoztatásához. Hariš Józsefben pedig ezúttal sem csalódtak. A korábban ipari múlttal csak elenyésző mértékben rendelkező faluból ipari központot hozott létre.

Rövid idő alatt Komáromi járás új turisztikai attrakciójává vált a
naszvadi Termálfürdő komplexuma

A nyugdíjba vonult polgármester tiszta szívvel kezdhette a nyugdíjas napjait, mert kinevelt egy olyan utódot, aki éveken át ismerkedett mellette az önkormányzati munkával. Molnár Zoltán nem is titkolja, hogy elődje nyomdokain kíván haladni. A község életében már közös együttműködésben tudták megnyitni a termálfürdőt, amely mintegy 700 m2-es területen, öt medencével várja a vendégeket. Ez egy négy esztendős intenzív szervezési munkát igényelt. Múlt év júliusi átadásával egy ötven éves naszvadi vágyálom teljesült, hiszen az egbelli (Gbely) cég itt a múlt zázad hatvanas éveiben kőolajat keresett, s helyette termálvizet találtak, olyat, amely csaknem pontosan megegyezett a bellegszemcsei (Podhajská) fürdőével. A furat idővel eltömődött, s a község újat készíttetett. Most 1500 m mélyről érkezik a gyógyvíz, amelynek hőmérséklete 62 oC. Első lépésben a leendő fürdő területének és környékének kellett a vagyonjogi helyzetét megoldani, ugyanis a 48 hektáros területnek 180 tulajdonosa volt. Hirtelenjében sok befektetői ajánlat is érkezett a területre, de egyikük sem merte írásba foglalni, hogy ott építi ki a fürdőt. Naszvad vezetése ezért úgy döntött, hogy önerőből valósítja meg majd a fürdőt. Nem csak az épület komlexumára öszpontosítottak, hanem annak közelében 106 telket mértek ki. Ezek közül 80-at már birtokukba vettek az új tulajdonosok, hogy magánházakat építsenek rajta. Ezen kívül három panzió is felépült, 104 ágyas összkapacitással.

Előfordulhat, hogy a jobb bérezés reményében nem a dél-komáromi,
hanem a naszvadi ipari parkba utaznak tömegesen
Komárom munkavállalói…

Sikeres fejlesztésükhöz jelentős mértékben hozzájárult az is, hogy a község ipartelepén elkezdte munkáját az olasz Ferplast Slovakia cég, amely műanyag- és fémszerkezeteket, akváriumokat, bódékat, lakásban felállítható ketreceket gyárt házi- és díszállatok számára. Egy évvel később itt telepedett le az olasz-osztrák tulajdonú BFC Europe cég, amely elsősorban folyadék és gázszállítás számára készít biztonsági vezetékeket, szerkezeti elemeket, valamint klimatizációs és hűtő-fűtő, illetve napelemeket gyártanak. A szerkezeti elemek gyártása mellett a telep további bővítését érte el a svájci Eldur SK cég, amely az elektronikai ipar számára gyárt elemeket, s megkezdte működését a francia tulajdonban levő Femad Kft. is, mely acélprofilokat, drótokat és kerítéselemeket gyárt. Részben szlovák tőkebevonással kezdte meg működését a szlovák-holland MetalX Nesvady cég, amely vasszerelékeket, konstrukciókat gyárt. Naszvad városa a további fejlődést megalapozva lépett az új esztendőbe, Nem csak városi ranggal lettek gazdagabbak, de újabb fejlesztési tevekkel is. A Komáromi járásban nincs egyetlen város, település, amely ilyen összetett tevékenységet folytató ipari teleppel rendelkezne. Nincs másik olyan település sem, amely ilyen alacsony munkanélküliséget tudna felmutatni. Komárom városvezetésének érdemes volna tanulmányi utat szervezni az új városba, hátha kapnának tanácsot arra, hogyan kell önerőből csodát csinálni…

DUNATÁJ HETILAP 1/2020

 

hirdetés
Previous articleVádemelés Bastrnák László megölésének megrendelői ellen
Next articleSzlovákiában is megjelent a madárinfluenza