HAZA KÜLFÖLD Lajčák: akkor fogadjuk el a kettős állampolgárságot, ha európai norma szól erről

Lajčák: akkor fogadjuk el a kettős állampolgárságot, ha európai norma szól erről

803
hirdetés

lajcak miroslav Szlovákia csak akkor fogadja el a kettős állampolgárság intézményét, ha európai norma rögzíti – jelentette ki a romániai Nagylakon Miroslav Lajčák külügyminiszter, a szlovák kormány miniszterelnök-helyettese.

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint Miroslav Lajčák a nagylaki szlovák közösség ünnepségén vett részt, és újságírói kérdésre válaszolva tért ki a szlovák állampolgárság ügyére.
A kérdés arra vonatkozott, hogy lehetővé teszi-e Szlovákia is az állampolgárai számára, hogy kettős állampolgársággal rendelkezzenek, amiként Románia teszi, ahol a szlovák közösség tagjai közül sokan román és szlovák állampolgársággal rendelkeznek.
A miniszterelnök-helyettes elmondta: Európában több állampolgársági modell létezik, és amíg nem születik állampolgárságra vonatkozó európai előírás, Szlovákia a számára kedvező modellt alkalmazza.
„Ha lesz európai norma, azt be fogjuk tartani, ha nem, eldöntjük, hogy mi a jó nekünk” – fogalmazott Miroslav Lajčák.
A román-magyar államhatár szomszédságában fekvő, mintegy felerészben szlovákok által lakott Nagylakon a szlovák közösség letelepedése 210. évfordulóját ünnepelte kedden, október 15-én. Az eseményen Titus Corlatean román külügyminiszter és Gabriella Battaini-Dragoni, az Európa Tanács főtitkárhelyettese is részt vett.
Ugyanitt a magyar autonómiatörekvések ellen foglalt állást a román külügyminiszter, Titus Corlatean. kijelentette: Románia „nemet mond az elkülönülésre, az etnikai konfliktusokra és feszültségekre, az etnikai alapú területi autonómiákra”, arra, hogy „szigeteket hozzon létre” az országban.
„Ezek szemet szúróan áthágják a vonatkozó európai normákat, és az a dolgunk, hogy ne engedjünk teret ezeknek a javaslatoknak, amelyek forrófejűek részéről érkeznek nacionalista alapon” – jelentette ki Corlatean.

MTI nyomán Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleAmerikai költségvetési vita – A Fehér Ház elutasította a képviselőházi republikánusok legújabb ajánlatát
Next articleÖreg-tavi Nagy Halászat 2013