HAZA RÉGIÓ Kulturális kapcsolódásaink hangsúlyozása – Komáromban járt Balogh Csaba nagykövet

Kulturális kapcsolódásaink hangsúlyozása – Komáromban járt Balogh Csaba nagykövet

909
hirdetés

39523_200_183Magyarország pozsonyi nagykövete volt a vendége annak a beszélgető estnek, melyet Komáromban, az újvár felújított Lőporraktárában rendeztek meg a helyi MKP városi szervezete és a Komorra Régió szervezésében.

Balogh Csabával, pozsonyi nagykövettel való baráti beszélgetés két téma köré épült. Az egyik témát a Magyarországgal szemben felhozott végtelenül elfogult politikai támadások kérdése jelentette. Balogh Csaba úgy ítélte meg, hogy az európai baloldal felől érkező vádak alaptalanok, és azok sok esetben a tényeket figyelmen kívül hagyva és bizonyos uniós hatásköröket túllépve fogalmazódnak meg. Majd hozzátette: Magyarországot kettős mércén értékelő vélemények mögött alapvetően két szempont húzódik meg. Az egyik ideológiai alapú, hiszen a magyar kormány és az európai baloldal között értékrendbeli különbségek ütköznek egymással. Magyarország kiáll a tradicionális értékek mellett: a család, a nemzet, a keresztyén és a kis közösségek sokkal jobban számítanak ennek a kormánynak, mint előtte bármelyik másnak. A hagyományos értékek tisztelete azonban szembeáll az Európára jellemző individualista társadalomképpel – fogalmazott a nagykövet.

Magyarországgal szembeni támadásokat azonban komoly gazdasági érdekek is táplálják – mutatott rá Balogh Csaba. Azzal, hogy Magyarország csatlakozott az európai gazdasági közösséghez, számos olyan kompromisszumot is vállalt, amely részben korlátozza gazdasági függetlenségét. Mi most kísérletet teszünk ennek a feltételrendszernek az újratárgyalására – fogalmazott. Majd hozzáfűzte: idealizmus volt azt gondolni, hogy az EU értékalapú, ellenkezőleg: éppen úgy viselkedik, mint bármelyik ember: a saját érdekeit helyezi előtérbe. A magyar kormány azonban megküzd a maga érdekeiért, ez látható akkor is, amikor a multinacionális cégek érdeksérelmével járó rezsicsökkentésért küzd. Balogh Csaba kifejtette: ezek a lépések valóban súlyos gazdasági érdekeket sértenek, hiszen – szemben a nyugat-európai helyzettel, ahol pl. a nagy energetikai cégek állami kézben vannak – Magyarországon a közműüzemek többsége külföldi tulajdonban van. A nagykövet úgy látja: Magyarország ellen – annak ellenére, hogy az elvárt gazdasági mutatókat az ország teljesítette – az uniós túlzottdeficit-eljárás továbbra sem fog megszűnni, és az európai nagy hitelintézetek azt szeretnék, hogy a kormány népszerűtlen lépéseket tegyen: adót és rezsit emeljen. A szándékok világosak – magyarázta a nagykövet –, Magyarországot bíráló baloldali érdekcsoportok mindent megtesznek azért, hogy a jelenlegi kormány elveszítse a 2014-es választásokat.

Az est további pontján Balogh Csaba a szlovák-magyar politikai kapcsolatokról beszélt. Kiemelte, hogy gazdasági téren értékes kapcsolatrendszer alakult az utóbbi években Magyarország és Szlovákia között. Ennek eredményeként elmondható, hogy Magyarországnak – Németország, Oroszország és Ausztria után – a negyedik legfontosabb gazdasági partnere Szlovákia. A nagykövet annak a véleményének adott hangot, hogy a magyar-szlovák történelmi-kulturális összekapcsolódás sokkal inkább tetten érhető, mint a szlovákok csehekkel való rokonsága. Gondolkodásmódunk, szokásaink, népi kultúránk, ezek mind olyan dolgok, amiben hasonlóak vagyunk, éppen ezért az, hogy a két nép viszonyában olykor komoly konfliktusok is kialakulhattak, az a szlovák-magyar kapcsolatok tragédiájaként fogható fel – mondta.
Balogh Csaba végül arról beszélt, hogy a magyar kormány egyik elsődleges feladata egy uniós projekt keretében létrejövő fejlesztési program megvalósítása lesz, ami mindenekelőtt a magyar-szlovák határ térségében elterülő régiókat érinti majd. A nagykövet elmondta, ez egy olyan nagyszabású terv, amelybe a szlovák fél is bekapcsolódik.

LM, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleÚttalan utakon érkezett a tavasz Komáromba!
Next articleGúta szeretett pedagógusát gyászolja